Zwijndrecht in de Tweede Wereldoorlog (Algemeen)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 01.07.2008, 17:51 (5784 dagen geleden) @ Jan de Wit

Jan,

Ik ben van 1944, ben dus wel in de oorlog geboren, maar al mijn wetenschap heb ik dus van derden (veel verhalen en recent veel archiefonderzoek).

Helaas behoort Zwijndrecht tot de groep van 400 (van de 1000) gemeenten waarvan ik nauwelijks informatie heb. Het gemeentearchief van Zwijndrecht (in het Stadsarchief in Dordrecht) bevat weliswaar een dossier over radio in de Tweede Wereldoorlog, maar het betreft vooral informatie over de kosten van de inleveringsoperatie. Wat er ingeleverd is, onttrekt zich dus aan het zicht. Er zijn enkele boeken over Zwijndrecht in WO II (zoals Zwijndrecht 1940-1945, van bezetting tot bevrijding), maar zoals de meeste boeken besteedt dit slechts summiere aandacht aan het thema radio.

Van vrijwel alle gemeenten in Z-Holland zijn de ingeleverde radiotoestellen overgebracht naar de verzamelplaats in Rotterdam (Pand Eersteling) en ik ga ervan uit dat dat ook voor Zwijndrecht geldt. Zwijndrecht telde in 1943 13520 inwoners en mijn schatting (o.b.v. de inlevering in de rest van de provincie) is dat er tussen de 1600 en 1700 toestellen zijn ingeleverd. Uit Rotterdam kwam na de bevrijding niets of nauwelijks iets terug, dus de inwoners van Zwijndrecht hebben naar hun radio's kunnen fluiten.

Als jij wel over harde informatie over Zwijndrecht beschikt, ben ik geïnteresseerd.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum