Een bedenking over de voedingstransformator! (Techniek Radio/TV)

door Francesco, 10.07.2008, 21:17 (5776 dagen geleden) @ Francesco

Even een aanvulling,
wat verder opvalt, is dat de trafo twee gloeistroomwikkelingen heeft van 6,3 V, welke parallel geschakeld zijn.
Op de foto zijn dit de soldeerlipjes aan de rechterkant, waar het grijze en zwarte draadje aan vast zitten (eerste wikkeling), en de twee lippen ertussen zijn de aansluitingen van de tweede wikkeling.
Waarom men dit zo gedaan heeft, lijkt mij een raadsel. Misschien liever twee maal "dunnere" draad, dan éénmaal dikke draad wikkelen?
De trafo moet toch al een goeie 4 à 5 ampere gloeistroom geven voor een heuse plano zoals deze rond 1965 op de markt kwamen.
Het kwam in mij op, dat de OTL trap nu met 2 maal EL 84 kan uitgevoerd worden, op voorwaarde dat de bovenste buis (met kahtode op hoge spanning), vanuit een andere gloeistroomwikkeling wordt gevoedt, dan de overige buizen.
Hierbij dient één zijde van de gloeistroomwikkeling aan de kathode verbonden te zijn.
Nadeel is dat nu de isolatie tussen de wikkelingen in de trafo de volle spanning moet kunnen verdragen tussen de twee lagen in, immers voor de "gewone" buizen is één zijde van de gloeispanning geaard, voor de bovenste OTL-buizen hangt één zijde aan kathode, bv. 125 V.
Dit is een nadeel van de OTL trap als er geen speciaal ontwikkelde buizen zoals de EL 86 voorhanden zijn, welke tussen kathode en gloeidraad 200 V kunnen hebben, in tegenstelling tot de EL 84 (100 V).

Echter, het idee heb ik laten varen, ik ga gewoon de EL 86 toepassen, en de gloeistroomwikkeling aansluiten zoals het was, dus in parallel, met een fikse smeltveiligheid ertussen.
Ik wilde jullie gewoon even tonen en op de hoogte brengen, dat sommige problemen op een andere manier kunnen opgelost worden (en soms zo ook effectief opgelost werden).
Hier wordt ook het "multifunctioneel" karakter getoond van de door Philips gekozen oplossing.
Moest het nodig zijn, dan is het voorhanden.
Een kleine ingreep en we hebben twee gescheiden gloeistroomwikkelingen voorhanden.
Bewust of onbewust, maar ik vind het een mooie manier van ontwerpen.
Altijd een troef achter de hand, al is hij niet steeds nodig;-)

Groeten,

Francesco


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum