gyrator vervolg........... (Techniek Radio/TV)

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 25.09.2012, 22:08 (4443 dagen geleden) @ John Hupse †

John buiten de bromcomensatie doet deze manier van koppelen nog iets belangrijk: desaturatie van de kern van de eindtrafo door de DC stroom van de eindbuis. Hierdoor kan de eindtrafo kleiner worden. Philips heeft dit tegenstroomprincipe in de eindtrafo tot in zijn laatste buizenhybrideontvanger behouden. het eindtrafootje zie je daar bijna niet meer zitten.(toen was bromcompensatie al lang niet meer aan de orde gezien de evolutie van de electroyten).


Dat heb ik vaker gehoord, maar dat klopt helaas niet. Je hebt wel gelijk als je zegt dat de uitgangstrafo's (en de elco's) steeds kleiner werden, maar dat heeft niet te maken met deze schakeling.

Het probleem met de door jou voorgestelde "tegenstroom" methode is dat je hiervoor een hulpspoel op de uitgangstrafo nodig hebt die ongeveer even groot is als de primaire spoel. De trafo wordt hierdoor dus niet kleiner, maar juist groter. De bromcompensatiewikkeling daarentegen is zeer klein, het volume is circa 2% van de primaire wikkeling.

Het andere probleem is dat je de hulpspoel voor wisselstroom moet ontkoppelen van de primaire spoel. Anders verlies je een groot deel van het uitgangsvermogen. Deze ontkoppeling zou je kunnen realiseren met behulp van een extra smoorspoel ter grootte van de uitgangstrafo, of met een buis ter grootte van de eindbuis. Beide oplossingen zijn echter onaantrekkelijk in verband met de extra kosten.

Het door jou voorgestelde principe wordt wel toegepast in de klassieke balanseindtrap. Bij deze schakeling loont de extra buis wel omdat het uitgangsvermogen veel hoger wordt. Als neveneffect neemt, zoals je al zei, de brom af en wordt de voormagnetisatie van de transformatorkern gecompenseerd.

John H,
Ik zie bij veel '50 ger jaren radio's met EL84 in de eindtrap dat de SE UGT
een extra wikkeling aan de primaire kant heeft.
Ik heb altijd verondersteld dat die wikkeling twee functies had.
1e. Voeding brom elimineren, zodat G2 van de eindbuis een rimpel vrije
gelijk spanning krijgt.
2e. Dat de tegen stroom in die wikkeling in het kern materiaal een tegen velt veroorzaakt, waardoor de UGT klein en dus goedkoop gehouden kan worden.
Vr gr Cees.

--
CornelisBB


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum