Wie heeft er nog meer allereerste radio-herinneringen ???? (Algemeen)

door Pieter Vos @, 26.07.2008, 18:03 (5778 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Oude radio (en TV) herinneringen, die heb ik zeker.

Eind jaren vijftig: ik herinner mij de Erres KY 487 van mijn vader, vooral van de zondagmiddag. Dan moest en aan de eettafel stilte zijn, want dan kwam het nieuws en daarna GBJ Hilterman. Begin jaren 60 kwam er een Erres RA626, die heeft FM. De KY485 heb ik eind jaren 60 gesloopt, hij deed het slecht en enig historisch besef had ik toen zeker niet. Nu zijn het schaarse toestellen, op MP zie je ze altijd in slechte staat en de afstemschaal zal wel vaak in de bevestigingspunten gebroken zijn. De RA626 speelt nog steeds prima, hoewel een aantal keer door mij gerepareerd.

Vanwege de Cuba crisis kocht mijn moeder een Philips L3X04T transistor. Je weet het maar nooit, misschien kwam er wel weer oorlog en zo een transistor is dan een stuk beter te verstoppen dan een buis radio. Dus deze radio heeft lang in de kast gestaan. Uiteindelijk mocht ik hem hebben. Deze radio kwam in 1990/1991 en in 1999 nog goed van pas bij mijn verblijf in de VS, ik kon er de KG uitzendingen van de wereldomroep prima mee volgen. Als je vele maanden achtereen in de VS zit, dan is het horen van je moedertaal toch wel erg prettig. De L3X04T doe het nog steeds prima.

En in 1962 kwam de eerste televisie: een Philips 23TX323. Naast Ned. 1 en 2 konden er ook drie Duitse zenders worden ontvangen. Zo leerde ik al jong Duits verstaan, want die Duitsers hadden onder andere echte cowboy films zoals "Rawhide" met Clint Eastwood, die - heel verrassend - Duits sprak.

Een oom had ook een Erres KY487, die bij defect vervangen werd door een Grundig. Daar zat een balans audio versterker in met een ELL80. Een ander oom had een BX560A, zo een heb ik inmiddels ook in mijn verzameling. En omdat die oom in Eindhoven woonde (en ook nog bij Philips werkte) zette mijn tante er vaak radio Luxemburg op met de nederlandstalige uitzending. De oom en tante uit Eindhoven hadden als eerste in de familie ook een televisie, zo eentje met een klein beeldscherm rechts asymmetrich in de kast. Daar heb ik nog Pipo de Clown (en andere kinder programma's) op gezien. Ook stond er bij mijn oom een echte kleuren TV voor de experimentele KTV van Philips. Maar dat toestel heb ik nooit werkend gezien.

De meest indrukwekkende radio uit mijn kinderjaren stond bij nog een andere oom en tante, dat was een Waldorp 168. Zo een mooie grote kast en grote afstemschaal er op. Heeft in de oorlog in het hooi verstopt gestaan, je kon er aan zien dat de muizen er aan geknaagd hadden. En als in de herfst op de boerderij de electrisch aangedreven dorsmachine langskwam, dan nam dat ding zoveel stroom dat de netspanning inzakte, dat zag je aan de gloeilampen die zachter gingen branden. Ook de Waldorp ging zachter spelen. Maar ook mijn oom en tante kregen belangstelling voor FM en er kwam een Philips plano. De Waldorp verdween naar de stal. Toen ik zo een 16 jaar was, mocht ik de Waldorp hebben. Maar veel plezier heb ik er niet van gehad, opeens kwam er rook uit: verbrande voedingstrafo. En bij gebrek aan voldoende radio kennis ging de Waldorp in de sloop. Gelukkig heb ik weer een Waldorp 168 kunnen aanschaffen, daarvan heb ik voor alle zekerheid flink wat met rubber geisoleerde draden van vervangen, de ratel C weggehaald en de C aan de anode van de EBL1 parallel aan de UGT wikkeling gezet. Zo een toestel met jeugdherinnering, daar ben ik zeker heel zuinig op.

Pieter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum