Wie heeft er nog meer allereerste radio-herinneringen ???? (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 26.07.2008, 23:27 (5964 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Mijn eerste herinneringen aan de radio zijn de KRO PAN Europa (zie deze link naar de website van Gidi Verheijen).
In de oorlog was de toenmalige radio door mijn ouders ingeleverd, dus ná de oorlog was er geen radio en ook geen geld (over) om een nieuwe te kopen. Via een kennis kwam mijn vader aan deze zelfbouwradio die begin jaren '30 door de omroepvereniging KRO aan haar leden werd aangeboden.
Omdat de radio geen ombouw had werd de PAN Europa door mijn vader in de boekenkast ingebouwd, net als de luidspreker die tegen de achterwand was bevestigd. Als kleine jongen vond ik de afstemschaal bijzonder interessant; allemaal zwarte streepjes en cijfertjes, en als je verder aan de afstemknop draaide zag je rode streepjes en cijfertjes. Nu weet ik, dankzij de website van Gidi Verheijen, dat de rode streepjes en cijfertjes de langegolf was.
Veel was er overdag niet op de radio te horen. De antenne was de gordijnroe en een aardleiding was er helemaal niet. De loden waterleiding zat daarvoor veel te ver weg. We moesten het dus doen met Hilversum 1 en Hilversum 2.
's Avonds scheen het iets beter te gaan heb ik later van van mijn ouders gehoord, dan luisterden zij wel eens naar buitenlandse zenders.
De programma's die ik me van mijn prilste jeugd herinner zijn "Kleutertje luister" van 'Tante Lily'(Petersen) en 'Oom Herman' (Broekhuizen). Dat was 's morgens rond een uur of tien. 's Avonds was er voor de kinderen "Het klokje van 7 uur en dus...", een verhaaltje over Krokeledokus de hofnar, koning Kaskoeskilewan en de koksmaat. Verteld door de sonore stem van Henk de Wolf, dezelfde die in het gelijknamige programma "de groenteman" vertolkte.
De gevleugelde woorden "Jawel Sire van een Koning" die Krook de hofnar met grote regelmaat uitsprak staan in mijn geheugen gegrift.
"Paulus de boskabouter" was natuurlijk ook favoriet, waarbij ik voornamelijk bewondering had voor de stemmetjes die Jan van Oort (Jean Dulieu) te hore kon brengen. Ik was toen al op een leeftijd dat ik besefte dat al die stemmen van een en dezelfde persoon waren.
Verder staan mij programma's voor de geest als "Moeders wil is wet" van Mia Smelt, "De arbeidsvitaminen", dat naar verluidt nog steeds bestaat, het 'Programma voor de Nederlandse Strijdkrachten' van Roel Balten, waarin grammofoonplaten werden gedraaid op verzoek van militairen of hun familie. Ik denk dat dit programma ook door de Wereldomroep werd uitgezonden, want ik herinner me meerdere uitzendingen vanuit en voor La Courtine, een Nederlandse legerbasis in Frankrijk. Populair waren natuurlijk het lied "Brief uit La Courtine" van Rijk de Gooijer en "Ik sta op wacht" van Joop de Knegt. Marsmuziek, meest Amerikaans, ontbrak vanzelfsprekend ook niet.
Op de late zondagmiddag werd het hoorspel "Monus de man van de maan" uitgezonden. Toen heel erg leuk en spannend, maar toen ik het een jaar of twee geleden nog eens beluisterde (te vinden op internet) was het uitgesproken flauw.
Herinneringen zijn vaak leuker dan de werkelijkheid :-) :-(

De hoorspelen voor volwassenen beluisterde ik stiekum in bed. Met een kristalontvanger en koptelefoon. "In Holland staat een huis" (de familie Doorsnee), "De sprong in het heelal" en "Paul Vlaanderen".
Veel van die hoorspelen heb ik nu op cd's staan, allemaal vanaf internet gedownload. Zo spannend als in mijn herinnering zijn ze niet meer, maar wel leuk om zo nu en dan eens terug te horen.

Aan het eind van de jaren vijftig gaf de KRO Pan Europa de pijp aan Maarten en kwam een andere radio in huis. Wat voor merk en type dit was ben ik nog altijd niet achter. Het enige dat ik weet is dat het een afdankertje was van mijn grootouders.
Op die radio hoorde ik ook de eerste uitzendingen van Radio Veronica. Heel spannend: een etherpiraat die muziek uitzond. Tussen alle storing door, die zoals werd verteld door de Radio Controle Dienst veroorzaakt zou zijn, hoorde je dertig keer per dag de stem van Ria Valk die haar Rockin' Billy toezong. Ria kon tot in de verre toekomst rekenen op mooie nieuwe kousen, want de Nurdie reclame was niet van de lucht.
Rond die tijd begonnen ook de uitzendingen van Herman Stok's "Tijd voor teenagers" en Skip Voogd's "Tussen Tien Plus En Twintig Min". Een grote ergernis voor mijn ouders, want die hadden niet veel op met Bill Haley and his Rockets, Elvis Presley, Little Richard en Cliff Richard and The Shadows.
Maar nu ben ik alweer een behoorlijk aantal jaren voorbij de "allereerste radioherinneringen".


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum