Philips BX670V, vraag over kapot onderdeel. (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 22.04.2013, 08:46 (4235 dagen geleden) @ markieking

[image]hallo,
De radio is omgebouwd van 6V accuvoeding naar 220V. Zie foto's[image][image]
heb de spoel ondertussen terug gezet, en de radio aangesloten via de lamp en de variac, de lamp ging zwak gloeien.
De radio geeft geen geluid, alleen als ik aan de volume knop draai dan kraakt de radio.

groeten mark

Hallo Mark,

Ik heb het al vaker gezien, een BX670V waarbij de originele triller omvormer voeding vervangen is door een netvoeding. Op zich is dat niet verwonderlijk, triller omvormers zijn kwetsbaar en gaan dus snel kapot en als men het toestel toch op een beschikbare netspanning kan bedrijven, ligt de inbouw van een netvoeding voor de hand.

De foto's bevestigen wat ik al dacht, de Lange golf antenne spoel S12/S13 ontbreekt op de foto's en die is dus defect. Wel nog even nameten met de weestandsmeter of de spoelen echt zijn onderbroken. Regelmatig zijn het juist de antenne spoelen die defect gaan tijdens onweer. Als de radio tijdens onweer nog steeds aan een buiten antenne hangt is dat natuurlijk levensgevaarlijk voor de radio. Ik herinner mij nog uit mijn kindertijd dat bij onweer altijd de antenne uit de radio genomen moest worden en toen er televisie in huis kwam ook de antenne van de televisie. Tegenwoordig denkt niemand meer daarom, radio's hebben toch een ingebouwde ferriet antenne de de TV zit bijna altijd aan de kabel.

Zoals Maurice al noemde, de verschillende delen van de radio systematisch controleren op juiste spanningen en werking. Daarbij beginnen bij de voeding: hebben alle buizen gloeispanning, is er hoogspanning. Daarna het audio deel: werkt de audi versterker als je signaal op de pick up ingang zet, zijn de spanningen op de audio buizen ongeveer zoals in de service doc staat aangeven?
Als de audio goed werkt kun je aan het radio deel beginnen.

De BX670V is een gecompliceerd toestel, niet alleen dankzij de balans audio versterker, maar ook dankzij het meer uitgebreide radio deel met een extra EF22 hoogfrequent voorversterker en de speciale mechanische bandspreiding afstem condensator voor de drie KG banden. Zelf heb ik een BX660X, hiervan is de audio versterker relatief eenvoudig maar het radio deel is net zo in gewikkeld. Het HF blok (met de EF22 en de mengbuis ECH21) is voor de BX660X en de BX670V hetzelfde.

mvg, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum