Vraag over "Manjah" versterker, "designed by J.Wigman"? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 18.01.2008, 18:18 (5962 dagen geleden) @ John Hupse †

Moderne versterkers zijn vaak kritischer v.w.b. de luidsprekerimpedantie, dit komt onder meer door de toegenomen miniaturisering.

Is dat zo?
Buizenversterkers hebben doorgaans een grotere inwendige weerstand, waardoor overbelasting door een te lage afsluiting niet direct tot een defect leidt.
Bij de huidige halfgeleiderversterkers is de inwendige weerstand veel lager, waardoor de stroom volgens de formules sterk toeneemt bij een belasting met een te lage weerstand. Indien de versterker niet is voorzien van maatregelen, die voorkomen dat de geleverde stroom te groot kan worden, zal hij defect raken, omdat de maximaal toegelaten stroom door de eindtransistoren overschreden wordt.
Dat heeft volgens mij dus niet te maken met miniaturisering. Miniaturisering leidt er wel toe dat sneller thermisch problemen op kunnen treden. Toch is men in staat om thans versterkers te bouwen in een 19" ruimte van 45 mm hoog, die 2400 watt RMS aan de belasting kunnen leveren. Hiermee wordt m.i. aangetoond, dat thermische problemen ook bij vergaande miniaturisering beheersbaar zijn.
Overigens zal het uitgangsvermogen bij een buizen versterker minder afnemen bij een te hoge afsluitimpedantie vergeleken met zijn halfgeleidergenoot, doordat de inwendige weerstand hoger is. Een buizenversterker kent een ideale afsluitweerstand voor maximale energieoverdracht. (Dat geldt ook voor een transistorversterker als je hem als black box beschouwt, maar de verklaring daarvoor is dan anders)

Henk Roovers
Ik verwacht wel wat discussie, omdat er heel veel niet verteld wordt in mijn bijdrage.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum