Vraag over "Manjah" versterker, "designed by J.Wigman"? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.01.2008, 22:30 (5962 dagen geleden) @ soundman2

Miniaturisering leidt er wel toe dat sneller thermisch problemen op kunnen treden.

zal het uitgangsvermogen bij een buizen versterker minder afnemen bij een te hoge afsluitimpedantie

Ik denk dat we het wel eens zijn. Een van de problemen die door miniaturisatie ontstaat is dat de marges m.b.t. spanning en stroom veel kleiner zijn geworden. Dit wordt op een aantal manieren opgelost, b.v. door een effectieve stroom- en spanningsbegrenzing in de eindtrap. Hierdoor kan deze niet zomaar meer stroom gaan leveren, ook niet wanneer de spanning wat zou zakken. Het omgekeerde (dus minder stroom en meer spanning) is meestal ook niet mogelijk.

Dit betekent dat wanneer je b.v. de luidsprekerimpedantie halveert bij een moderne versterker het vermogen ook halveert. Het kan zelfs gebeuren dat een veiligheid in de eindtrap hierdoor aanspreekt en de versterker wordt uitschakeld. De moderne versterker is dus veel kritischer op dit punt.

Bij een buizenversterker zoals deze Manjah zijn de marges ruimer. Wanneer je de luidsprekerimpedantie halveert zakt de maximaal haalbare uitgangsspanning, en stijgt de stroom iets. De buis kan dit goed verdragen, zolang de plaatdissipatie maar niet wordt overschreden. Ook de uitgangstrafo en de voeding hebben voldoende ingebouwde marges op dit punt.

Een rekenvoorbeeld: Een 4 Watt pentodeversterker heeft een uitgangsimpedantie van 5 ohm. De max. spanning aan de uitgang is 4,4 volt, de stroom 0,89 A. Wanneer je de LS impedantie halveert wordt de spanning 2,75 volt en de stroom 1,1 A. Het vermogen is dan 3 Watt.

De inwendige weerstand van de versterker heeft hier niet mee te maken, deze wordt voornamelijk bepaald door de wijze van terugkoppeling. Een transistor heeft van nature een hoge uitgangsweerstand, net zoals een pentode. Met terugkoppeling kan je de inwendige weerstand verhogen of verlagen, het vermogen blijft gelijk.

De optimale belastingsimpedantie is voor een klasse A pentodeversterker en een transistorversterker gelijk, n.l. de voedingsspanning gedeeld door de plaatstroom. Bij een EL84 b.v. 250 : 48 = 5200 ohm. Bij een seriebalans schakeling deel je de uitkomst door 4 (dubbele stroom, halve spanning).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum