Vraag over "Manjah" versterker, "designed by J.Wigman"? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.01.2008, 10:34 (5961 dagen geleden) @ soundman2

maar als de luidsprekerimpedantie lager wordt, dan zal het afgegeven vermogen van de versterker toch stijgen?

Het afgegeven vermogen is het hoogst wanneer je de versterker belast met de door de fabrikant aangegeven luidsprekerimpedantie. Wanneer je een luidspreker met een hogere of lagere impedantie aansluit daalt het afgegeven vermogen.

Bij het aansluiten van een speaker met een lagere impedantie zal de versterker voortijdig vastlopen op de stroom. Bij een hogere impedantie loopt deze vast op de spanning. Bij een impedantie gelijk aan de voedingsspanning gedeeld door de maximaal te leveren stroom is het vermogen het hoogst.

Belangrijk is het gedrag van de voeding. Wanneer je een voeding gebruikt met een scherpe stroom- en spanningsbegrenzing (zoals noodzakelijk bij zeer compact gebouwde versterkers) zijn de marges m.b.t. de aansluitimpedantie klein. Een voeding die zonodig wat meer stroom afgeeft bij een wat lagere spanning in combinatie met een eindtrap die hier tegen kan geeft wat meer vrijheid in de keuze van de luidsprekerimpedantie.

Het is niet zo dat het een per definitie beter is dan het andere. Maar er zijn dus wel aantoonbare verschillen. Een van de problemen met luidsprekerimpedanties is dat deze vaak zeer complex zijn, en nogal afhankelijk van de frequentie. Wanneer er op een luidsprekerbox "5 ohm" staat kan het zijn dat de impedantie bij bij een bepaalde frequentie b.v. 3 ohm is en bij een andere frequentie 12 ohm. Dit komt door de constructie van de speaker(s) en de kast, en de eventueel toegepaste wisselfilters. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de combinatie versterker-luidspreker optimaal is.

De vooroorlogse triode eindtrappen zijn nog toleranter in dit opzicht. Vooral de balans eindtrappen met 2 triodes. Maar dit gaat ten koste van het rendement en dus de compactheid en kostprijs. Vandaar dat de pentode en later de transistor het pleit hebben gewonnen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum