Warmteprobleem bij een BX 300 U (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 26.02.2014, 22:50 (3925 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Ed van der Weele †, 26.02.2014, 23:14

Een seriecondensator werkt wel. Om R2, R3 en R4 te overbruggen zoals Ed beschreven heeft, zal een C van ongeveer 2 uF nodig zijn maar zal de radio beter spelen met een C van ongeveer 3,6 uF schat ik zo in.

Het is niet zo moeilijk om de exacte waarde van de seriecondensator te berekenen om precies op 100 mA gloeistroom uit te komen.
Aan de hand van de gegevens uit een buizenboek tel je de gloeispanningen van alle buizen bij elkaar op plus de spanning over het gloeilampje.
De som van al die gloeispanningen - in de onderstaande berekening Ucircuit genoemd - trek je af van de 230 volt netspanning. Dat verschil moet door de condensator worden weggewerkt. Er steekt alleen een addertje onder het gras doordat de stroom en de spanning bij een condensator 90° in fase van elkaar verschillen. Met de stelling van Pythagoras (a²+b²=c²) kan je de juiste waarde berekenen. De gehele berekening heb ik al een keer hier laten zien, maar voor de volledigheid nogmaals.

[image]

En als je geen zin hebt om het zelf uit te rekenen maak je gebruik van de Excel sheet die Gerard Tel op zijn website heeft staan CapCalc

De anodestroom (70,2mA) moet namelijk ook door die seriecondensator.

De anodestroom is gelijkstroom, die kan dus nooit door een condensator heen.
Een seriecondensator kan alleen in een wisselstroomcircuit worden toegepast.
In het schema heb ik de gloeistroomketen met rood geaccentueerd. De seriecondensator komt in de plaats van R2 + R3 + R4.
De anodestroom vloeit door R5.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum