Warmteprobleem bij een BX 300 U (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 02.03.2014, 20:39 (3922 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Waarom opgeven? Ik zou jou schema/schakeling iets anders gemaakt hebben. Ik zou C1 en R2 in serie geplaatst hebben tussen de 100V~ 50mA en D1 direct aan het punt waar de 100V~ 50mA binnenkomt leggen.


Het blijkt voor sommigen toch veel moeilijker te begrijpen dan ik had verwacht.
Hieronder heb ik geschetst wat jij voorstelt in bericht 168225: De anodestroom (70,2mA) moet namelijk ook door die seriecondensator.
Weerstand R2 is de vervangingswaarde van de in serie geschakelde gloeidraden + het gloeilampje.
De weerstand aan de rechterzijde (R-belasting) is de vervangingsweerstand van de anode- en schermroosterstromen.

[image]

De gelijkstroom vanuit de de gelijkrichter vloeit via R1, de belastingsweerstand (de anodes en schermroosters) terug naar de gelijkrichter via de gloeidraden (R2).

Ook vloeit er een wisselstroom door de gloeidraden (R2). Vanuit het lichtnet (hier 100V) via C1 (de seriecondensator) door de gloeidraden (R2) terug naar het lichtnet.
De totale stroom door de gloeidraden, een gelijkstroom PLUS een wisselstroom, komt niet overeen met de stroom waarvoor de buizen zijn ontworpen (100 mA).

Door de extra weerstand van de gloeidraden wordt de anodespanning een fors stuk lager dan noodzakelijk is. In deze testopstelling 27V.

Dat zijn de redenen waarom een seriecondensator uitsluitend en alleen in de gloeistroomketen kan worden opgenomen.

Dat heb ik met de schemaatjes die ik tekende geprobeerd duidelijk te maken. Helaas tevergeefs.

Wil jij een U-toestel correct op een seriecondensator laten werken, dan moet jij de gloeispanning en de anodespanning (naar gelijkrichter) uit elkaar halen en apart opstellen.


Het blijkt maar weer dat niets zo veranderlijk is als een mens, want nu beweer je precies het tegenovergestelde als in het bericht 168225

Dit is wel in de meest ideale situatie. Het door mij in 168225 gestelde heb ik vanmiddag nog eens met een U-tje getest door een voedingsspanning van 245V~ via een seriecondensator van 5uF te voeden. Het toestelletje werkte zoals verwacht. Het startte iets langzamer op dan normaal en had een gelijkspanning op C1 van 125V= wat lager maar voldoende is voor zo'n apparaat om te werken. Het kan dus wel!

De gegevens voor de serie-C heb ik uit mijn versie van CapCalc:
Netspanning: 245V~
Gloeispanning buizen: 220V~ is totale toestel)
Netfrequenie: 50Hz
Gloeistroom: 172 mA (100mA voor de buizen en 72mA voor de rest van het toestel)

Groeten,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum