Reparatie/Contrast? 17CX121U-10 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.10.2008, 13:44 (5696 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Reparatie Philips Televisie: Type: 17CX121U - Bouwjaar: 1956.

Na het vervangen van 14 slechte condensatoren (Philips teerdotten) en 6 verlopen weerstanden werkte de televisie weer redelijk.
(De CAI geeft bij ons te ontvangen zenders op kanaal 5, 7, 8, 9, 10 en 11)

Daar de signaalversterking zwak was tevens de kanalenkiezer gedemonteerd en de onderbroken weerstand R5 = 820 K en de verlopen weerstand R8 = 47 K vervangen. (zie schema K.K.. Tevens de schakelcontacten gereviseerd.

Alle radiolampen getest met Funke radiolampentester. Zwakke H.F. versterker B1 = PCC84 en zwakke ratereindbuis B14 = PL82 vervangen.

Beeldbuis uit de kast gehaald, alles stofvrij gemaakt, het scherm en het veiligheidsglas schoongemaakt. Tevens vergane stofkering vervangen. Na montage van de beeldbuis de ionenvalmagneet en de magnetische focussering opnieuw ingesteld. Dit geeft een behoorlijke verbetering van de scherpte en helderheid van het beeld.

Vergaan luidsprekerdoek vervangen door passend ander doek.

Het beeld is nu aanvaardbaar goed op diverse kanalen. Alleen bij het terugdraaien van de contrastregelaar verdwijnt het beeld en het geluid. De AVR lijkt naar behoren te werken.
Na experimenteren de verbinding tuusen R18 en R 18a (zie X in schema) onderbroken en een intelpotmeter van 1 MOhm naar aangebracht (zie schema). Nu heb ik de mogelijkheid de pot.meter zodanig in te stellen dat het beeld niet meer verdwijnt bij het naar links draaien van de contrastregelaar.

Boevengenoemde handeling is natuurlijk niet origineel. Mijn vraag is of iemand ervaring heeft om dit problleem op te lossen?

[image]
[image]
[image]

Je zou even kunnen controleren, of het toestel voldoende ruist bij afwezigheid van antennesignaal. Als er geen ruis is, is eventueel de versterking van de mf buizen B6 en/of B7 te gering. Op centrale antenne heb je een groot signaal, dus dan werkt het toestel wel.
Als de versterking te gering is en je regelt het contrast terug, zal op zeker moment het hele mf signaal verdwijnen, waardoor beeld en geluid wegvallen. Het is wellicht een open deur die ik nu intrap, maar meermalen heb ik toestellen gerepareerd, die bij de klant op een cai systeem nog een redelijk beeld gaven, terwijl op een gewone antenne geen contrast meer te halen was.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum