Reparatie/Contrast? 17CX121U-10 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.10.2008, 14:43 (5696 dagen geleden) @ Ton Mijnster
Bewerkt door soundman2, 14.10.2008, 15:15

Hallo Wim,

De avr in TV wordt meestal op het zwart nivau geregeld,dus tijdens de terugslag.

Controleer R44 en elco C28.

Groet TOn

De AGC werkt normaal gesleuteld, d.w.z. er wordt gemeten tijdens de synchronisatiepulsen. Dat is nl het tijdstip waarop de draaggolf bij het CCIR systeem maximaal is. Ik weet niet of dit toestel al zo meet, dat kan ik wel uitzoeken. Het is volgens mij een streekontvanger voor gebieden met een behoorlijke veldsterkte, dus in de omgeving van de zender, in tegenstelling tot de superontvanger, die meer versterking had. Ik ken de toestellen dus niet zo goed. In het zuiden hadden we te maken met meer normen en grotere afstanden tot de zender (LOPIK). We hadden dus superontvangers met een viernormen uitbreiding, universele ontvanger genaamd.
edit. ik zie dat er lijnpulsen terug worden gevoerd naar de detectorschakeling. Tijdens de lijnsync wodt de detectordiode geschakeld, waardoor C28 geladen wordt met de agc spanning

Het zwartniveau dient voor de zwarthersteller in het toestel. Hier is het tijdstip waarop het referentieniveau voor zwart wordt uitgezonden. Dat is dus onafhankelijk van de amplitude van de synchronisatiepulsen en de inhoud van het video.
Overigens hadden vrijwel alle tv´s van amerikaanse en japanse oorsprong geen DCkopeling met de zender of een zwartniveauhersteller. Dat had tot gevolg dat scenes die zich in weinig licht afspelen, het zwartniveau deden verschuiven,waardoor het beeld niet donkerder maar licht grijs werd. Ik weet niet hoe dat dan in de landen van oorsprong geregeld was.


edit: De videoversterker is vanaf de detector tot de beeldbuis gelijkstoomgekoppeld. Daardoor ligt het zwartniveau vast en is een aparte zwartniveauhersteller niet nodig. De gelijkstroomreferentie wordt geleverd door de syncpulsen, waarbij zoals gezegd de amplitude van de draaggolf maximaal is en die verandert tijdens de uitzending niet . Bovendien zorgt de AGC ervoor dat de amplitude altijd dezelfde waarde heeft als hij bij de videodetector verschijnt, zodat bij verschillende ontvangststerktes niet voortdurend aan de kontrastregelaar moet worden gedraaid. De universele toestellen, moesten wel een zwartniveau hersteller hebben, vanwege de positieve beeldmodulatie bij de belgische zenders. Bij donkere scenes en tijdens de sync is de draaggolf daar aanzienlijk kleiner, waardoor een hinderlijke zwartniveauverschuiving zou optreden.


Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum