Reparatie/Contrast? 17CX121U-10 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 14.10.2008, 18:05 (5883 dagen geleden) @ Jan Bus

Dit toestel is een zgn. streekontvanger en heeft met 2x EF80 in de beeld-MF beduidend minder versterking dan de doorsnee-TV uit die tijd (de 17TX140A bv. heeft 4 x EF80 in de beeld-MF). Het is dan ook normaal dat er zonder signaal weinig ruis op het beeldscherm te zien zal zijn. Philips zegt in zijn folders dat een streekontvanger ten minste een antenne-signaal van 500 micro-volt nodig heeft. Dit is al een zodanige sterkte dat ieder TV-toestel hiermee een praktisch sneeuwvrij beeld zal geven. Kun je met een "normaal" TV-toestel met behoorlijk wat sneeuw in het beeld nog een goed contrast bereiken, met een streek-ontvanger lukt dat zeker niet. Deze toestellen voldeden tot op een afstand van ca. 50 KM van de zender en dat alleen met een goede antenne.
Wat de AVR betreft: Het lijkt mij op het eerste gezicht een schakeling waarbij de regelspanning rechtstreeks afgeleid wordt van de spanning die over de video-detector ontstaat. Door de elco van 3,2 uF heeft het circuit een grote tijdconstante en is de regelspanning onafhankelijk na de beeldinhoud. Het contrast wordt geregeld door een extra negatieve spanning aan het rooster van de eerste EF80 en aan de PCC84 toe te voegen. Hiervoor is op zich niet zo'n hoge spanning nodig, want dit zijn geen regelbuizen en ze zijn met een paar volt negatieve spanning al helemaal afgeknepen. Deze gelijkspanning wordt (na afvlakking door een RC-netwerk) afgeleid van de negatieve pulsen die op het rooster van de lijneindbuis PL81 staan. Hoewel ik een dergelijk toestel nooit onder handen heb gehad, lijkt me het niet onmogelijk dat het beeld in de minimum-stand van het contrast zal kunnen verdwijnen. Er zijn immers geen maatregelen voor fijn-instelling genomen.

Groet, Jan

In mijn andere bijdragen in dit draadje maakte ik er al gewag van dat het mogelijk om een streekontvanger ging. Omdat ik in Zuidnederland woon heb ik altijd te maken gehad met universeeltoestellen, met meer buizen in de mf en ook nog eens vier normen, zoals negatieve en positieve beeldmodulatie, FM en AM geluid en bovendien ook nog meerdere lijnsystemen.

Ik meen wel dat het toestel waar het hier over gaat al wel gesleutelde agc heeft. Vanuit de lijntrap worden (terugslag)impulsen via C28 aan de detectie diode toegevoerd die daardoor geleidend wordt. De spanning waarop dat gebeurt, is m.i. een optelsom van de gedetecteerde syncspanning en de lijnpuls. C28 wordt dus tot een bepaalde waarde opgeladen, volgens mij de agc spanning dus. Ik heb nog even gezocht in het serv-o-mecum, maar daar heb ik de beschrijving nog niet teruggevonden. Het kan zijn dat het beschreven verschijnsel normaal was , ook bij een nieuw toestel. Ik weet dat niet, omdat we dergelijke toestellen nooit in de werkplaats kregen. Dat is de reden dat ik aangaf om andere mf buizen te proberen, ook al meten de gebruikte exemplaren goed op een buizentester. Helaas geeft de doc niet aan welke videospanning verwacht mag worden bij een bepaald antennesignaal.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum