Condensatoren (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.08.2015, 19:30 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Een hogere werkspanning kiezen dan nodig is helpt lang niet altijd om de levensduur van een elco te verlengen. Dat komt omdat een hogere werkspanning meestal betekent dat het diëlectrium dikker is waardoor de verliezen toenemen. Dat moet dan weer worden gecompenseerd door de betere koeling van een grotere behuizing.

Bij dezelfde afmetingen zie je dan ook meestal dat een elco met een lagere werkspanning meer rimpelstroom kan verwerken dan eentje met een hogere werkspanning.

Wanneer je er niet in slaagt om een elco te vinden die de bestaande elco met succes zou kunnen vervangen moet je overgaan tot het parallelschakelen van meerdere elco's. Ook een serieschakeling is vaak mogelijk, gebruik dan wel passende weerstanden om de gelijkspanning te verdelen.

Bij oude radio's zit het probleem vaak in de bufferelco (C1). In een verder normaal toestel uit de jaren '50 of '60 zit meestal een C1 van 50 uF met een gespecificeerde rimpelstroom van 200 mA. Ik heb hier al eens eerder een voorbeeld van gegeven, zoiets wordt nauwelijks nog gemaakt.

Vaak zit er ook nog een tweede elco in (C2) die een veel lagere rimpelstroom voert. Wanneer je beide elco's gaat vervangen door nieuwe onderdelen kan je ruimte winnen door rekening te houden met de totaal verschillende rimpelstromen van beide condensatoren.

Ook bij het vervangen van de bufferelco van radiotoestellen met een wat zwaardere eindversterker moet je vaak even nadenken. De maximale rimpelstroom van de daarin gebruikte bufferelco ligt dan vaak rond de 400 mA, wat echt veel meer is dan die van een hedendaagse elco.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum