Show your homebrew projects.... (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 16.10.2008, 18:56 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje

Hallo Andy,

Daar zijn boeken vol over geschreven, en het laatste is daarover ook nog niet gezegd.
De discussie komt om de zoveel tijd hier op het forum ook wel eens langs, zoals ook een tijdje geleden.

In het kort: een buizentester laat de gebruiker in meer of mindere mate zien in hoeverre een buis nog doet wat hij behoort te doen of zou moeten doen. Zit dus een grote mate van interpretatie van de meetgegevens in, en zeer belangrijk is ook te weten wat een buizentester nou wel en niet (kan) meten.

Vrijwel iedere buizentester kan meten of er sluiting tussen de verschillende elektroden in een buis zit.
Verder meet de tester in hoeverre de kathode nog in staat is electronen te leveren. Dit door de buis bijvoorbeeld als diode te schakelen, dus alle roosters + anode aan de positieve spanning en dan de stroom meten die getrokken wordt. Al zijn hier behoorlijke verschillen tussen hoe de testers meten. Sommigen kun je op meer realistische waarden instellen, dus de buis wat meer in bedrijfsomstandigheden testen.

Wat geavanceerdere testers kunnen ook steilheid van de buis meten (verandering van anodestroom in een bepaald instelpunt bij een kleine verandering van de negatieve roosterspanning).

Dan zijn er nog weer allerlei andere tests mogelijk.

Eenmaal getest op een buizentester wil dan nog niet altijd zeggen dat een 'slechte' buis in de praktijk niet meer werkt. Misschien iets minder goed, maar met name in radio's heb ik ook gemerkt dat een vrijwel versleten buis het nog deed. Andersom kom je ook wel eens tegen dat een goed metende buis er toch niet zoveel zin in heeft: de buizentester is dan te beperkt om alle bedrijfsomstandigheden te kunnen testen.

Zelf bouwen is op zich niet zo moeilijk. Met een paar regelbare spanningsbronnen en een paar spannings- en stroommeters is een buis prima te testen volgens de specificaties van de fabrikant die je in het datablad vindt.
Dat dit soms wat omslachtig kan zijn is de reden dat er buizentesters uitgevonden zijn.

Wat wel leuk is om zelf te bouwen is de 'ogentester' die recent ook weer eens langsgekomen is. Is niet echt moeilijk te bouwen, kost wel even tijd. Persoonlijk vind ik het een erg handig apparaat als je wat vaker oude radio's of ander spul hebt waar afstemogen in voorkomen, of als je een voorraadje van die dingen hebt liggen en je wilt nog weten of ze goed zijn.
Op mijn website onder 'meetapparatuur' en dan de magische ogen tester vind je nog wat meer informatie inclusief de link naar het origineel.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum