Inderdaad bijzonder... (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.10.2008, 08:29 (5883 dagen geleden) @ Ben Koehorst
Bewerkt door John Hupse †, 17.10.2008, 08:35

Maar het is me niet duidelijk waar bij dit ontwerp de prioriteit lag.

Het toestel is gemaakt voor een presentatie in het Radiocafé. Er was inderdaad meer dan 1 aanleiding:

- een verhaal van Piet van Schagen over de noodversterker met 2x EL5/375 die ter gelegenheid van de bevrijding in 1945 op het Distelplein in Amsterdam is gebruikt om de feestviering te ondersteunen;

- als vergelijkingsmateriaal bij de gehoorsmatige beoordeling van de prestaties van 2 Philips MFB luidsprekerboxen uit 1973

De prestaties (incl. de luidspreker) moesten dus vergelijkbaar zijn met die van de MFB boxjes, het technisch ontwerp moest lijken op dat van de noodversterker.

De versterkervervorming heb ik niet gemeten, alleen ingeschat. De eindbuizen staan in klasse A ingesteld, het gebruikte Amroh kernblik (3% siliciumijzer) is van goede kwaliteit en de kern is voldoende ruim gedimensioneerd om een vermogen van 30 Watt zonder enig probleem te kunnen verwerken. Zonder tegenkoppeling ligt de vervorming dan altijd onder de 0,5% zolang je de versterker niet volledig uitstuurt. In klassse AB ingesteld is de vervorming van deze buizen 2,8% bij 28 Watt, maar dat vermogen wordt in de hier gebruikte schakeling niet gevraagd.

Een speciaal gewikkelde 20 Watt uitgangstrafo (zoals de Amroh U70) biedt voordelen aan de hoge kant van het frequentiespectrum (minder fasedraaiing, dus meer tegenkoppeling mogelijk). Wanneer je de versterker verder zou willen verbeteren liggen hier mogelijkheden. Behalve de speciale trafo is er dan ook nog extra versterking nodig, de EC2 moet dan b.v. worden ingewisseld voor een ECC32 of een EF6.

Wat betreft de vergelijking van de "oude" installatie en de MFB boxjes uit de jaren '70 viel het op dat de MFB boxjes aanzienlijk strakker klinken. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met de beperkte demping van de 12 inch Philips breedband luidspreker op het grote klankbord.

Ik heb de versterker thuis ook beluisterd op twee zorgvuldig gedempte BNS reflexboxen uit 1988 (Soundcolumn III), deze combinatie overtreft naar mijn idee de Philips MFB boxen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum