Versterker met grote wisselspanningsuitgang (Techniek Radio/TV)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 11.11.2008, 09:34 (5656 dagen geleden) @ fred101

Ik ben geen audioman dus misschien een domme vraag. Wat wil je met zo'n hoge spanning. Ik had geen idee dat er in audio met dit soort spanningen werd gewerkt over een luidspeaker.

De spanningen over de spreekspoel van de luidspreker zijn inderdaad vrij klein. Maar die spanning wordt i.h.a. via een UGT geleverd door een vermogensbuis. Zo'n eindbuis heeft echter wel een veel hogere stuurspanning nodig dan de spreekspoel, vooral als dat een triode is.

Dan misschien een oplossing, weet niet of het voor audio ook zo werkt ivm de frequentie (te grote componenten) Ik ben meer thuis in HF en 200V uitgangspanning is daar al hoog. Hoger is echter niet moeilijk door een te lagere load te nemen en deze middels een spoel/Condensator in T of L netwerk aan te passen. Over de spoel staat de spanning zo op tot 1000V bij 100W uit (100W bij 50 ohm load is ongeveer 70V) Ik dacht dat je bij audio echter flink wat stroom nodig had bij lage spanning ipv hoge spanning/lage stroom. Een balanstrap kan in iedergeval meer spanning leveren.

In HF wordt er dankbaar gebruik gemaakt van resonantieverschijnselen, maar zulke verschijnselen zijn in audio uit den boze. Als je je realiseert dat het betreffende frequentiebandje niet alleen slechts 20 kHz bedraagt, maar dat er ook sprake is van een verhouding van ongeveer 1000 tussen de laagste en de hoogst te versterken frequentie (20-20.000Hz), dan begrijp je waar de schoen knelt. Daarom is het ook bepaald geen sinecure om een goede UGT te ontwikkelen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum