Versterker met grote wisselspanningsuitgang (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.11.2008, 17:23 (5656 dagen geleden) @ Otto Tuil

Otto,

Gehele trap moet uit één buis bestaan. Dit kunnen uiteraard combinatiebuizen zijn (ECC, ECL, ECF types). Voeding gemaakt uit sloopradio met slechts één 6,3 volt wikkeling, en één 250 volt wikkeling. (Uitbreiden kan immers altijd, maar "inbreiden" is lastiger)

een ECC40 of een ECC88 zijn niet geschikt. De ECC40 komt niet verder dan een uitgangsspanning van een volt of 30, de ECC88 kan niet goed tegen een hoge voedingsspanning.

Een EF86 is de standaardbuis voor een dergelijke toepassing. Onder "Amroh UN49" vind je een complete en beproefde schakeling.

Zou het een idee zijn om juist een hele hoge versterking te gebruiken (ECC83) en dan de trap te gaan tegenkoppelen?

Het tegenkoppelen van een buis die te ver wordt uitgestuurd is in het algemeen gesproken geen goed idee. Tijdens het "clippen" van het signaal neemt de versterking van de buis plotseling sterk af, waardoor de vervorming toeneemt in plaats van afneemt.

Tegenkoppeling is een zeer geschikt middel om vervorming te verminderen, maar dat lukt alleen wanneer de oorspronkelijke schakeling meer versterking en bandbreedte heeft dan strikt genomen nodig is. Deze "reserve" aan versterking en bandbreedte kan je vervolgens d.m.v. tegenkoppeling "inruilen" tegen een vermindering van de vervorming.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum