Versterker met grote wisselspanningsuitgang (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.11.2008, 10:55 (5656 dagen geleden) @ fred101

Ik ben geen audioman dus misschien een domme vraag. Wat wil je met zo'n hoge spanning.

Een zinvolle toepassing voor een dergelijke versterkertrap is b.v. de aansturing van een hoogohmige bandrecorderkop. Dit koptype werd in het buizentijdperk veel gebruikt, vooral omdat hiermee vrij simpel een goede signaal-ruisverhouding kan worden bereikt.

Waar Otto dit voor nodig heeft weet ik natuurlijk niet. Het aansturen van een triode eindbuis vereist inderdaad ook een vrij hoge wisselspanning. Maar hier liggen de verhoudingen toch niet zo extreem. Bijvoorbeeld een klassieke Western Electric eindtriode type 300 vraagt bij een voedingsspanning van 300 volt een aansturing van 120 volt top-top (45 volt eff). Alleen wanneer je een regeltriode "misbruikt" als audio eindbuis ontstaat een probleem. Dit is meestal vrij goed op te lossen via een smoorspoel- of een trafokoppeling.

In de moderne versterkerbouw grijpt men graag weer terug naar dergelijke triodes. De reden hiervoor is de terugwerking van anode naar rooster die is "ingebouwd" bij elke triode. Een dergelijke terugwerking noemt men in de regeltechniek "lokale tegenkoppeling". Wanneer de terugwerking erg hoog is, zoals bij de eerder genoemde regeltriodes, kan de versterking van de eindbuis dalen tot circa 2x, waardoor een aansturingsprobleem ontstaat.

Dergelijke versterkers worden, grappig genoeg, meestal aangeprezen als "vrij van tegenkoppeling" :-P

Een soortgelijke toepassing is het aansturen van een audio eindtrap die bestaat uit eindbuizen die zijn geschakeld als kathodevolger. Ook hierbij is sprake van lokale tegenkoppeling, en dus van een lage versterking (in dit geval iets minder dan 1x). De transistorversterker die hier laatst is besproken (met de flitselco en de Schottky diodes) is een treffend voorbeeld van zo'n configuratie. Het aansturingsprobleem werd hier opgelost door de voedingsspanning voor de stuurtrap veel hoger te kiezen dan de voedingsspanning van de eindtrap.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum