Ruis met ez40 en 2 diodes (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.02.2017, 14:37 (2770 dagen geleden) @ Henk vd Enden

Dat klopt , het is een dubbelsupertje 10kHz tot 30Mhz AM/FM/SSB bedoeld om lekker gevoelig naar de middengolf te kunnen luisteren.

Ik zeg "wouw" over dit mooie project!

Zelf heb ik een Philips omroepdoos uit de jaren vijftig voorzien van een frequentiemeter waarmee de afstemming vrij exact is geworden, maar de ontvangst uiteraard gelijk is gebleven. Met een handomdraai stem ik bv exact af op 1521.0kHz en hoor dan Arabisch praten, ik vermoed Radio Riyadh op 4635km van hier. Even doorslingeren naar 1395.0 en voila daar hoor ik Q-AM uit Waardenburg.

Allebei wel erg zacht en met veel ruis natuurlijk. Is er enige fysische grond voor de gedachte dat de sterkte van een radiosignaal afneemt met het kwadraat van de afstand? Als ik het zendvermogen deel door het kwadraat van de afstand, geeft Riyadh 88 mW/km2 en Q-AM 111 mW/km2.

Er zijn de laatste tijd nogal wat zenders met laagvermogen bij gekomen en een gewone buizenradio schiet dan te kort.

Maar ga je die met jouw ontvanger wel horen? Hier in Zeist is de enige LPAM die ik hoor die Q-AM. Maar dat is niet alleen op de buizenbak zo, ook op mijn Philips D2935 (het kleine broertje van de D2999) hoor ik Q-AM wel en verder geen enkele LPAM. Daarom zou ik mijn LPM-hoop eerder vestigen op een geavanceerd antenne-project dan op een beter gevoelige radio.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum