Over zelfbouwradio n.a.v. "Ruis met ez40 en 2 diodes" (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.02.2017, 10:26 (2767 dagen geleden) @ kris

gelijkrichtdiodes in een voeding leveren haast per definitie ruis op. Dat komt omdat diodes nu eenmaal een stroom in- en uitschakelen.

Het juiste gebruik van een serieweerstand kan de stroom die wordt geschakeld al behoorlijk verlagen, wat een aantal voordelen oplevert (ik heb ze al genoemd).

Een gelijkrichtbuis heeft het voordeel dat de serieweerstand al (deels) is ingebouwd. Wanneer je van toeten noch blazen weet en een siliciumdiode klakkeloos vervangt door een buis zal de schakelruis van de voeding in het algemeen gesproken sterk afnemen. Vandaar het populaire geloof dat een gelijkrichtbuis "beter klinkt".

Je kunt een serieweerstand echter niet oneindig groot maken, de voeding werkt dan immers niet meer naar behoren.

De condensatortjes die parallel worden geschakeld aan de diodes kunnen nog een verschillend doel hebben. Bij ontvangers kunnen ze bedoeld zijn als ratelcondensator, dit heeft alleen zin wanneer gebruik wordt gemaakt van een nettrafo zonder statisch scherm. Een andere toepassing bij ontvangers is het onderdrukken van hoogfrequent ruis die ondanks het toepassen van een juist gedimensioneerde serieweerstand toch nog op kan treden. Het hangt er immers maar van af hoe gevoelig zo'n ontvanger is voor h.f. ruis.

Bij l.f. versterkers worden ze ook wel eens toegepast, maar veel zin heeft dat meestal niet. L.f. versterkers kunnen wel baat hebben bij een goed werkend netfilter, dat heeft echter een ander doel (blokkeren van ruis afkomstig uit het lichtnet).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum