Over zelfbouwradio n.a.v. "Ruis met ez40 en 2 diodes" (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.02.2017, 09:13 (2768 dagen geleden) @ Henk vd Enden

het ontwerpen van een voeding lijkt vaak eenvoudiger dan het is.

Een van de fouten die je b.v. kunt maken is dat er geen rekening wordt gehouden met de piekstromen die ontstaan wanneer je een siliciumdiode en een elco in serie zet en er vervolgens een wisselspanning op loslaat. Men vergeet dan om een serieweerstand aan te brengen zodat deze piekstromen worden voorkomen. Ze zijn immers niet alleen schadelijk voor de elco en voor de diode, maar verstoren ook nog de goede werking van de schakeling die wordt gevoed (ruis, oscillaties).

Bij een selenium-, een cuprox- of bij een buis-diode is een dergelijke weerstand al "ingebouwd", soms moet je bij een buisgelijkrichter toch nog een extra weerstand toevoegen, zie hiervoor de specificaties van de buis.

In plaats van een serieweerstand te gebruiken plaatst men vervolgens een condensator parallel aan de diode, in de hoop dat de steile piekstromen enigszins worden gedempt. Hiermee span je eigenlijk het paard achter de wagen. Deze eigenaardige ontwerpmethode zie je tegenwoordig op het internet steeds vaker voorbij komen.

Soms maakt men het nog gekker door aan te raden speciale snelle diodes te gaan gebruiken wanneer je bent vergeten om de genoemde serieweerstand aan te brengen. Men adviseert dan b.v. snelle Scottky diodes voor een 50 of 100 Hz gelijkrichter. Het kan best zo zijn dat de hinderlijke ruis daardoor verschuift naar een hogere frequentieband, maar het is natuurlijk veel beter om de oorzaak weg te nemen.

Heel vaak kiest men bovendien een te lage wisselspanning omdat men denkt dat de gelijkspanning altijd gelijk is aan 1,4 maal de topwaarde hiervan. In de praktijk zal dat vrijwel nooit zo zijn, de benodigde serieweerstand zal deze factor immers meestal reduceren tot ongeveer 1,2.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum