teercondensatoren altijd vervangen, fabel of feit? (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.08.2017, 17:17 (2652 dagen geleden) @ Marcel Goedemans
Bewerkt door Maarten Bakker, 21.08.2017, 18:07

Er is al heel vaak over geschreven en gediscussieerd, maar ik wil in elk geval mijn insteek nog wel een keer samenvatten en specifiek op jouw toesteltype ingaan.

- Allemaal vervangen als je een toestel met garantie aan een leek verkoopt; het zijn immers slijtagedelen waarvan je niet goed kunt voorspellen hoe lang ze nog meegaan als ze nu nog goed zijn.

- Alleen de essentiële exemplaren (afhankelijk van het type radio aanwezig op plaatsen waar ze bij defect gevaar of schade veroorzaken) vervangen als je er zelf mee hobby't.

- Een tussenweg net hoe je pet staat. Capaciteit en lekstroom meten kan dan ook belangrijk zijn om vast te stellen wat je het beste kunt doen met de minder essentiële condensatoren. De essentiële vervang je alsnog ongezien.

In het algemeen gaat het bij de condensatoren die je altijd moet vervangen als er MP-condensatoren (papiercondensatoren) van het sealed of molded type (teerknol, wimadropje, rifarotje, rifarookbom, hunts) in zitten, om:

1) koppelcondensator naar het rooster van de eindbuis (vervanger MKT of MKP)
2) condensator over uitgangstrafo (vervanger MKP)
3) condensator over de netspanning of ratelcondensator (vervanger MKP)
4) condensatoren aan de ingangsbussen (bij netgekoppelde toestellen; vervanger MKP of ceramisch)

Omdat jouw toestel vrij nieuw is, heeft Philips alleen nog MP-condensatoren (teerknollen) gebruikt op plaatsen waar ze bij de toenmalige stand van de techniek niet uitkwamen met ceramische of MKT-condensatoren (mosterdcondensatoren). MKP (polypropyleen) was toen nog niet economisch als condensatormateriaal, maar is in veel gevallen de dichtstbijzijnde en betrouwbaardere moderne vervanger voor papiercondensatoren.

1) C35 4n7 ceramisch -> niet preventief vervangen
2) C38 4n7 ceramisch -> niet preventief vervangen
3) C36 22n 1000V MP -> vervangen door 22n 1000V MKP of door 22n X2 MKP (hangt niet onmiddelijk aan het net dus X2 is niet speciaal vereist)
4) C27, C39, C40, C43 allen 4n7 en vermoedelijk 1000V MP -> vervangen door 4n7 Y1 of Y2 ceramisch of 4n7 Y1 of Y2 MKP

De aanduidingen met X en Y slaan op veiligheidsklasses voor gebruik aan de netspanning. De werkspanning hoef je daar niet apart bij te vermelden maar is tegenwoordig meestal gespecificeerd als 275VAC of hoger. In geval van nood kom je daar weg met 1000V MKP of ceramisch, maar dan voldoe je niet aan de laatste veiligheidseisen - voor wat het waard is; een goedkope chinese telefoonlader is gevaarlijker.

Klopt het dat er in jouw toestel inderdaad 5 teerknollen zitten op de plaatsen die ik aangeef en verder niet? Dan zitten ze allemaal op plaatsen waar ook een klein lek al schade geeft of gevaarlijk is en dus zonder meer allemaal vervangen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum