gelijkricht buizen meten met laagspanning (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 14.10.2017, 15:52 (2596 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Om deze buis goed te kunnen testen moet je de verliesspanning bij de opgegeven stroom meten zie ook http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/093/5/5Y3GT.pdf Ze geven hier dus 50 V bij 125 mA op. Dat betekend dat je minimaal 50 volt moet aanbieden plus de spanning die over je weerstand/stroombron voor 125 mA valt. Bij lagere spanningen krijg je wel een indicatie ( lagere stroom gebruiken ) maar dan weet je eigenlijk niets van de lamp bij volle belasting.

Wanneer je een 5Y3 bij "volle belasting" wilt testen gaat dat niet op de manier die Roland hier beschrijft. "Volle belasting" betekent voor een gelijkrichter dat er een piekstroom loopt die 3 tot 6 maal zo groot is als de DC-waarde. Dat komt omdat de stroom die door een diode van een gelijkrichtbuis loopt geen gelijkstroom is, maar bestaat uit een reeks piekstromen met een frequentie van 50 Hz. Voor een halve 5Y3 ziet de anodestroom er dus uit zoals hieronder aangegeven met de rode 50 Hz-stroompulsen

[image]

De spanningsval over de buis is bij "volle belasting" dus veel groter dan de 50 volt die je hierboven noemt.

Dat ligt niet aan Roland, hij zegt immers nergens dat de methode die hij beschrijft geschikt is voor het doormeten van gelijkrichtbuizen "bij volle belasting".

Het is echter ook weer niet zo dat "je eigenlijk niets weet van de lamp bij volle belasting" wanneer je een meting doet met een anodestroom die een stuk lager is dan de anodepiekstroom bij volle belasting. Wanneer je b.v. een emissietester gebruikt kan je wel degelijk een betrouwbare uitlezing verkrijgen van de gelijkheid van de beide buishelften en van de slijtagegraad van de gelijkrichtbuis. Dat komt omdat zo'n emissietester handig gebruik maakt van 50 Hz pulsen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum