gelijkricht buizen meten met laagspanning (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 15.10.2017, 17:06 (2595 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Anton van den Oever, 15.10.2017, 17:12

Wat betreft deze gelijkrichtbuizen ben ik het met je eens dat je die het beste kunt testen onder de fabrikant omschreven condities en met volle belasting, het constant bijladen van de buffer condensator vraagt inderdaad behoorlijke stroompulsen.
Een ander voordeel is dat eventuele overslag door tegen emissie ook zichtbaar wordt.
Er zijn alleen helaas erg weinig testers waar een dergelijke test mee kan uitgevoerd.
Zelf gebruik ik hiervoor de Rus L3-3 die tot 2 x 500V en 300 mA kan gaan, naar keuze met of zonder afvlakcondensator, volgens mij de enige nog enigszins sjouwbare tester waar dit mee kan.
Ik heb de afgelopen jaren een redelijk aantal buizen gemeten en het blijkt steeds weer dat een buis op deze wijze gemeten ook karakteristieken laat zien die overeenkomen met die welke door fabrikant gegeven zijn en andersom geld dit evenzo voor een slechte buis. Nu is dit weliswaar geen wetenschappalijke onderbouwing maar toch opvallend genoeg om te vermelden.
Ik heb hier een 5Y3GT welke eerst op de L3-3 gemeten is en daarna heb ik met de Roetest de karakteristieken opgetekend.
Bijgaand het plaatje van deze 5Y3GT, volgens de fabrikant 50V drop bij 100 mA per anode.

[image]

[image]

Een aardige bijkomstigheid van het op deze manier beoordelen is dat je ook eventuele ongelijkheid van de beide systemen mooi kunt zien, zo zit er bij deze buis bijna 40% verschil tussen de beide systemen.

[image]

Het testen van dergelijke stevige gelijkrichter buizen op een emissie tester lijkt me een vrij zinloze bezigheid (of het moet een tester wezen die minstens 100 V met niet te grote voorschakel weerstand en dito meetbereik heeft)
De TE50 welke op dit forum nog wel eens voorbijkomt (en welke ik zelf ook bezit) zet bij de instelling volgens de fabrikant (load knop op 30) 25 V op de buis met een voorweerstand van ca. 1,8 kΩ, zelfs als je er een halfgeleider diode voor in de plaats zou zetten loopt er dan niet meer dan ca. 14 mA gemiddeld / 44 mA piek.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
edit: juiste plaatje bijgevoegd


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum