gelijkricht buizen meten met laagspanning (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.10.2017, 09:38 (2595 dagen geleden) @ Roland Huisman

Jouw verhaal klopt wat betreft kortdurende pulsen tijdens normaal bedrijf voor een netgelijkrichter... Er zijn echter ook buizen zoals een PY80 welke als boosterdiode gebruikt mogen worden. Dan wordt het verhaal nóg weer anders.

ook bij gebruik van een PY80 als boosterdiode gaat het om een pulstoepassing (maximaal toelaatbare pulsduur als spaardiode is 18 us, bij een maximaal toelaatbare piekstroom van 400 mA).

Wanneer je een dergelijke buis beter wilt testen dan met een eenvoudige buizentester mogelijk is moet je hiermee uiteraard rekening houden. De begrenzing van 180 mA geldt niet voor gebruik in pulstoepassingen zoals boosterdiode of netgelijkrichter. Sterker nog, in alle gebruikelijke toepassingen wordt een PY80 nooit continue belast met een gelijkstroom van 180 mA maar altijd door pulsen met een kleine openingshoek.

Iets dergelijks geldt voor een typische netgelijkrichter zoals een 5Y3. Deze wordt altijd gebruikt in pulstoepassingen, de maximale piekstroom is hierbij 440 mA per buishelft. De spanning over de geleidende buis neemt toe tot 115 volt bij een stroom van 440 mA.

Omdat een gelijkstroomvoeding uitgerust met een 5Y3 maximaal 125 mA gelijkstroom kan leveren denkt men dat dit ook geldt voor een halve 5Y3. Een voeding met een halve 5Y3 (dus een enkele diode) kan echter maar de helft leveren, dus bijna 63 mA. Volgens het verhaal van Hans van der Marel zou je dus een halve 5Y3 eigenlijk moeten testen met 63 ma en 30 volt, maar dat is natuurlijk geen "maximale belasting". De fout die men hierbij maakt is tweeledig, er wordt geen rekening gehouden met de pulstoepassing, en men test een halve buis met de gelijkstroom die geldt voor een complete voeding met een dubbele buis. In de werkelijkheid lopen er alleen korte pulsen door zo'n buis met een piekstroom die maximaal 6 maal zo groot is als de gelijkstroom die is gespecificeerd voor 1 buishelft. De openingshoek is afhankelijk van de buffercondensator, de geleverde gelijkstroom en van de weerstand van de anodewikkeling.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum