Philips ag9015: metingen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 15.10.2017, 06:43 (2601 dagen geleden) @ DaanK
Bewerkt door soundman2, 15.10.2017, 06:57

Ik ben na wat meten op een afwijking gestuit.

Eerst maar even het schema:

[image]

De spanning uit de voeding (bovenaan, +B) meet 244V
Dit moet volgens Philips 260V zijn maar ik wijt dit verschil aan het feit dat de keuzeschakelaar voor de voedingsspanning op 245V staat.

Dan wordt de spanning verdeeld over de ECC83 en gebeurt er iets geks:
Specificatie Philips: 164V en 116V

Aan de ene kanaal meet ik 158V en 136V
Aan het andere kanaal meet ik 60V en 39V

Hier gaat iets niet goed. Maar wat? Ligt dit toch aan de buizen?

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

De spanningsverschillen ontstaan, omdat buizen aan slijtage onderhevig zijn en daardoor zowel meer als minder stroom gaan trekken. Ook weerstanden in het stroom pad kunnen wat verlopen zijn. Lekkende koppel condensatoren kunnen ook een oorzaak zijn van verkeerde instellingen. Die laatste meet ik meestal door een buis te verwijderen, zodat eventuele roosterstroom de meting niet verstoort. De versterking hangt vaak niet van de buis af, maar van de dimensionering van de schakeling. De versterking van de buis wordt meestal bepaald door het ontwerp. Een buis heeft daardoor maar weinig invloed op het frequentiebereik.
Als je daaraan twijfelt, is er niets eenvoudiger, dan de buizen van het "goede"kanaal in het andere kanaal te steken.
Ik zet goede tussen aanhalingstekens, omdat met dezelfde reden het kanaal met meer hoge tonen net zo goed fout kan zijn. Een frequentie sweep brengt dat meteen aan het licht.
Een voorversterkertrap zou met de toonregeling in de middenstand, een rechte frequentiekarakteristiek moeten hebben. Dat geldt uiteraard niet voor speciale ingangen, zoals die van een magnetische toonopnemer, waarin correctie volgens de RIAA norm plaatsvindt.
Als ik het goed lees, meet je op het rooster van de tweede helft van de ECC83 een positieve spanning (36V). Die hoort nul volt te zijn. Dat kan door een lekke koppelcondensator komen, of een roosterlekweerstand die onderbroken of zeer hoogohmig geworden is. De buis kan ook nog stuk zijn, maar als je die verwijdert moet de spanning echt nul volt zijn.
Ik zie dat Eleen dit ook al aangaf.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum