Philips ag9015: metingen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 15.10.2017, 07:20 (2601 dagen geleden) @ Hans van der Marel

2e effect van deze elco is dat hij de kathode voor wisselspanning ontkoppelt, de kathode weerstand is voor wisselspanning kortgesloten. Als deze elco niet goed functioneert komt er extra weerstand in het wisselspannings pad en verandert de versterking van de schakeling en dat kan frequentie afhankelijk zijn.

Als de elco een te kleine capaciteit heeft gekregen, zal de laagversterking afnemen,
In mijn bijdrage gaf ik al aan dat best het "goede"kanaal wel eens mis kon zijn en wellicht teveel hoge tonen geeft. Dat was mijn tip om zonodig een frequentiesweep te doen. Helaas kan dat allemaal maar moeilijk op het gehoor. Het is bekend dat ons gehoor maar een pover meetinstrument is. Het is verre van lineair voor geluidsdrukken en ook nog eens voor toonhoogtes, terwijl dat laatste ook nog eens afhankelijk is van de leeftijd. Veel oudere mensen hebben er last van dat boven acht tot tien KHz weinig meer gehoord wordt.

In dit geval vind ik het altijd nog merkwaardig, dat instanties als de consumentenbond bij tests van geluidsapparatuur, steeds gaan voor de geluidskwaliteit van tv-toestellen etc.
Weergave van lage tonen zou tegenvallen etc. Steeds wordt voorbijgegaan aan het feit dat, zeker bij TV, het in het over grote deel gaat om gesproken woord. Daarbij kunnen lage tonen als kiespijn gemist worden. Het leidt er alleen maar toe, dat zeker op wat oudere leeftijd de tv veel harder met staan om wat te kunnen verstaan. Het terug regelen van de lage tonen of een speciale stand "spraak" geeft een veel betere verstaanbaarheid, omdat de midden en hoge tonen dan relatief gezien in de meerderheid zijn.
Omdat lage tonen veel meer doorklinken is ook de overlast groter naar andere vertrekken of zelfs de buren. Lage tonen kost veel energie voor luidsprekers en versterkers en tasten de verstaanbaarheid aan.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum