Nog een paar vragen over de Geloso G3227a (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 03.02.2018, 10:55 (2271 dagen geleden) @ Eleen

Zoals meerderen al aangaven, zou de 47k weerstand nodig zijn om de versterker symmetrisch te houden bij uitsturen tot in de roosterstroom. Dat is volgens mij een bijkomend voordeel, maar dat is niet de eerste bedoeling van deze weerstand. Het is sowieso niet toegestaan om EL34's tot in de roosterstroom uit te sturen. Als dit toch gebeurt zal de versterker zeer sterk vervormen (met of zonder 47k weerstand), en dat geeft een zeer slechte verstaanbaarheid van de spraak bij PA.
De weerstand is nodig om de versterker symmetrisch en stabiel te houden bij hoge frequenties. De uitgang-impedantie van de fasedraaier is aan de kathodekant heel laag, en aan de anodekant ongeveer gelijk aan de anodeweerstand (de 6.8K moet 68K zijn, dit is gewoon een drukfout in het schema). De ingangscapaciteit van de eindbuizen is, door het miller effect, hoog). Door de uitgangs-impedantie aan de kathodekant te verhogen, wordt het geheel voor hoge frequenties symmetrisch.
Veel versterkers hebben symmetrie problemen in het hoge gebied. Door bijvoorbeeld een blokgolf van 10kHz aan te bieden, en deze goed te bekijken, dan zie je vaak aan 1 zijde meer slingering dan aan de andere zijde. Dit wordt vaak opgelost door op geschikte plaatsen een kleine condensator aan te brengen. Bij deze versterker bijvoorbeeld de 50pF condensator. Kennelijk is deze soms wel en soms niet aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met de loop van de bedrading te maken hebben, of met een andere opbouw van de uitgangstrafo.
In Funk-Techniek vond ik nog een aardig artikel over deze fasedraaier. Met uitgebreide berekeningen. Dat zal ik jullie besparen. Maar ik zal wel het resultaat laten zien.

Piet

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum