Nog een paar vragen over de Geloso G3227a (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 03.02.2018, 18:33 (2268 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Zoals meerderen al aangaven, zou de 47k weerstand nodig zijn om de versterker symmetrisch te houden bij uitsturen tot in de roosterstroom. Dat is volgens mij een bijkomend voordeel, maar dat is niet de eerste bedoeling van deze weerstand. Het is sowieso niet toegestaan om EL34's tot in de roosterstroom uit te sturen. Als dit toch gebeurt zal de versterker zeer sterk vervormen (met of zonder 47k weerstand), en dat geeft een zeer slechte verstaanbaarheid van de spraak bij PA.
De weerstand is nodig om de versterker symmetrisch en stabiel te houden bij hoge frequenties. De uitgang-impedantie van de fasedraaier is aan de kathodekant heel laag, en aan de anodekant ongeveer gelijk aan de anodeweerstand (de 6.8K moet 68K zijn, dit is gewoon een drukfout in het schema). De ingangscapaciteit van de eindbuizen is, door het miller effect, hoog). Door de uitgangs-impedantie aan de kathodekant te verhogen, wordt het geheel voor hoge frequenties symmetrisch.

Beste Piet, de uitgangsimpedantie van de kathodevolger is heel laag : dat is nu net maar ten dele waar. Een kathodevolger gedraagt zich laagohmig als hij stroom moet leveren , maar niet als hij stroom moet terugnemen. Tevens heeft een zware belasting van de kathodevoler invloed op het signaal aan de anode, wat niet gewenst is. Daarom wordt de belasting aan de kathodevolger even hoogomig gemaakt dan aan de anode, zodanig dat de fazedraaier in alle omstandigheden symmetrisch blijft werken. Das dan zowel bij grote vermogens als bij hoge frekwenties, zoals je er aan toevoegde. maar PA's werden dikwijls in roosterstroom gestuurd om het maximum er uit te halen, daarom niet bij spraak, je hebt ook nog muziek...

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum