Afregeling kathode Wien Bridge oscillator BEM004 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.03.2018, 10:25 (2199 dagen geleden) @ kris

Nu vroeg ik me af wat precies de afregelprocedure is voor die R12 potmeter.

misschien een flauw antwoord, maar deze procedure wordt beschreven op pagina 10 van de documentatie. Er zijn verder geen bijzondere meetinstrumenten voor nodig.

[image]

Het afregelen op een minimale vervorming werkt bij deze schakeling alleen in theorie. Wanneer je dit probeert zie je dat dit meestal leidt tot een niet-stabiele oscillatie, zoals je eigenlijk zelf ook al min of meer aangeeft. De hierboven beschreven afregeling is gebruikelijk voor dit type oscillator, en vormt een gezond compromis tussen stabiliteit en vervorming. Je kan eventueel gebruik maken van een externe voltmeter bij het instellen van de uitgangsspanning, of de ingebouwde meter eerst ijken.

De maximale vervorming is voor dit toestel 0,3%.

Ik heb een poosje terug wat testjes gedaan met een soortgelijk Amerikaans toestel, een Heathkit AG9A. Na de afregeling bleek de door Heathkit opgegeven nominale vervorming (< 0,1%) inderdaad te worden gehaald, bij een stabiele oscillatie. Dit kon worden vastgesteld met behulp van een (geleende) Leader automatische vervormingsmeter van het type LDM178.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum