Afregeling kathode Wien Bridge oscillator BEM004 (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 02.04.2018, 21:29 (2187 dagen geleden) @ John Hupse †

Naar aanleiding van een loszittend chassisdeel en dit draadje vond ik het een mooie gelegenheid om deze regenachtige 2e paasdag mijn Sugden SI 453 generator eens na te zien en opnieuw af te regelen.
Nu is dit inmiddels al een aardig oud beestje (38 jaar), standaard Wienbrug met 3 traps zand versterker welke d.m.v. een NTC wordt gestabiliseerd, vervorming bij 2 V uit <0,05 % volgens spec. Voor de principiële werking maakt de soort actieve component(en) niet uit lijkt me.
Ik ben in het rijke bezit van een vervormingsmeter van Sign electronics (klinkt niet heel erg bekend, maar deze maakte vroeger ook apparaten voor Farnell heb ik eens begrepen)
Na goed opwarmen en nauwkeurig afregelen op minimale vervorming (0,03 % - ca. 100 Hz - 12 kHz, daarboven 0,05 %) blijft de generator onvoorwaardelijk stabiel oscilleren over het gehele bereik.
Weliswaar zie je inderdaad instabiliteit bij het verdraaien van de frequentie instelling, maar hoezeer ik ook mijn best heb gedaan (zelfs ten koste van uitgangsspanning) om de vervorming op een aantal frequenties zo laag mogelijk te krijgen, de schakeling stabiliseert zelfs aan de uiteinden van de schaal altijd weer tot een keurig signaal.
Op de lagere frequentie duurt dit ca. 1 sec., maar daar kan ik wel me leven.

Hoe stabieler de open-lus versterking is van zo'n oscillator hoe lager je de versterking kunt instellen en hoe minder vervorming er zal optreden. Bij een versterking van precies 1x is de vervorming minimaal, maar zal de oscillator helaas niet meer betrouwbaar kunnen oscilleren.

Dit snap ik niet helemaal, de open-lus versterking van het actieve deel is gebruikelijk aan de forse kant, indien er gebruik word gemaakt van componenten met lage tolerantie is de uitgang van de Wien brug ca. 1/3, de versterking moet dus (tenminste) 3 x zijn om stabiel te kunnen oscilleren.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum