Afregeling kathode Wien Bridge oscillator BEM004 (Techniek Radio/TV)

door pvanos @, Opbrakel - België, 02.08.2020, 21:24 (11 dagen geleden) @ John Hupse

De BEM004 is na bijna twee jaar stilstand nog een keer uit de kast gehaald. Toen ik hem aanschakelde deed hij het een eerste maal nog wel, maar daarna niet meer.
Ook na afkoelen niets meer. Tenslotte kast open, en R12 verdraaien met geïsoleerde schroevendraaier, echter zonder resultaat.
De twee EF86 (V1 en V2) bleken nog in orde, maar omdat V2 op de buizentester een iets grotere opbrengst had, heb ik V1 en V2 omgewisseld.

Tot mijn verbazing bleken alle originele elco's nog steeds in orde.

Bij regeling van R12 (toevallig met een schroevendraaier met metalen steel en plastic handgreep), bleek op de stand 13u het oscilleren weer op gang te komen. Zodra ik echter het contact van de metalen loper met de schroevendraaier verbrak, stopte het oscilleren onmiddellijk. Ik vermoed dat de bijkomende capaciteit (handeffect) het oscilleren helpt initiëren. Dus heb ik eerst (onderzijde PCB) een 47pF parallel over de trimmer gesoldeerd. Maar dit ging ten koste van het frequentiebereik (max nog slechts ca 850kHz). Ik liet de originele C3 zitten, parallel over de trimmer, een buiscondensator met waarde 15pF.
Na vervanging van de 47pF parallelcapaciteit over de trimmer R12, door een waarde van 8p2, werd het oscilleren stabiel, en kon weer tot 1000 kHz gegaan worden.

Tot slot heb ik de afregelprocedure uitgevoerd uit de servicedocumentatie, zoals hoger door John Hupse weergegeven. Afregeling van R12 bij 1kHz bij op max ingesteld uitgangssignaal naar 10 Vrms, levert een stabiel oscilleren met nog juist afwezige harmonischen (gecontroleerd met spectrum analyzer). R12 stond hierbij ongeveer op stand 11u (gezien vanaf de achterzijde van het toestel).
Tijdens het opstarten en na afschakelen, verschijnen de harmonischen uitdrukkelijk in beeld, maar verdwijnen eenmaal het toestel gestabiliseerd is (na pak weg een goede minuut). Dit is duidelijk zichtbaar aan het grillig verloop van de uitgangsspannings-meter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum