afsluitweerstand voor magnetische elementen (Algemeen)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.04.2018, 12:28 (346 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door John Hupse, 13.04.2018, 12:58

In de wat oudere (buizen)schema’s van versterkers voor magnetische elementen zie je vrijwel nooit een afsluitweerstand van 47 – 50 kΩ terwijl dat in de modernere vrijwel altijd wel het geval is.

Een afsluitweerstand van circa 50 kohm werd rond 1960 de standaard voor elementen met een bewegende magneet. Men noemde die toen "magneto-dynamisch (MD)", tegenwoordig heet dit in goed Nederlands "Moving Magnet (MM)".

Magnetische elementen (zoals de PE7000) zijn minder gevoelig voor de afsluitweerstand, voor de genoemde PE7000 wordt 100 Kohm aanbevolen. Alles tussen 50 kohm en oneindig zal prima voldoen.

De MM-elementen geven meestal veel minder spanning af vergeleken met een magnetisch element (de PE7000 geeft circa 70 mV af, de meeste MM-elementen komen niet veel verder dan 5 mV of nog minder). Behalve dat de afsluitweerstand rond 1960 werd gestandaardiseerd werd ook de standaard opname- en afspeelcorrectie rond die tijd door vrijwel alle merken ondersteund. Het zal duidelijk zijn dat hiertussen een verband is, je kunt de correctie niet standaardiseren zonder dat je dit ook met de afsluitweerstand doet (het zal in elk geval lastiger zijn, zeg nooit nooit ;-) )

Er bestaan overigens ook magnetische elementen die zo zijn ontworpen dat je ze direct kunt aansluiten op een standaard voorversterker voor MM-elementen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vroege magnetische elementen van Bang & Olufsen (SP1, SP10 etc.) Het zal duidelijk zijn dat je zo'n element niet kunt aansluiten op een voorversterker die is bedoeld voor de PE7000.

De oudste MM-elementen zijn van voor 1960, en voldoen niet helemaal aan de latere standaard. Ook de MM-voorversterkers uit die tijd zijn vaak minder of niet geschikt voor de latere standaards. Voorbeeld hiervan is de Philips AG9005 die specifiek is ontworpen voor de eerste Philips MM-elementen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum