afsluitweerstand voor magnetische elementen (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.04.2018, 14:33 (2415 dagen geleden) @ huub.jak

Wat zijn de verschillen

ik beperk me hier even tot MM en MC-elementen, en tot de magnetische elementen van na 1959.

In de praktijk is er vooral verschil in de compliance. Voor de genoemde soorten begint deze bij 4x10-6 en loopt door tot boven de 30x10-6. De lage-compliance elementen zijn alleen geschikt voor relatief zware armen, de elementen met een hoge compliance werken alleen goed in combinatie met lichte armen. Met zwaar en licht bedoel ik de effectieve massa van de arm plus element, dus niet de naaldkracht. Uiteraard is de naaldkracht wel een functie van de compliance, meestal is de waarde die de fabrikant opgeeft te laag voor het element. In sommige gevallen komt dit doordat de ophanging is verslapt, maar dat is zeker niet de enige oorzaak. Er bestaat ook nogal wat verschil in de manier van meten door de verschillende fabrikanten.

In relatief veel gevallen zijn de aangeboden elementen gewoon defect, dit geldt voor ongeveer de helft van de gevallen. Het gaat dan niet meer om kleinere afwijkingen, maar b.v. om een onderbroken spoeltje, naalden zonder tip etc.

De meeste MM elementen vertonen een piek rond de 15 kHz, maar niet allemaal. MC elementen hebben hier in het algemeen gesproken geen last van.

Een zeer goed element voor gebruik met een zware arm is de Shure M3D. Voor een lichte arm is er veel meer keuze, ik heb b.v. goede ervaringen met de Ortofon VMS 20E MkII. Een goede prijs/kwaliteitverhouding voor zowel MM als MC vind je b.v. bij Audio Technica.

Elementen met een zeer hoge compliance (30x10-6 of meer) raad ik niet aan, ze zijn vrijwel altijd temperatuurgevoelig en door hun constructie minder geschikt voor huiskamergebruik.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum