afsluitweerstand voor magnetische elementen (Algemeen)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 14.04.2018, 12:09 (371 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door John Hupse, 14.04.2018, 12:43

eigenlijk zou je voor ieder element-kabel-versterker combinatie de ideale afsluitweerstand / capaciteit moeten bepalen en deze vervolgens aanpassen.

Voor "gestandaardiseerde" elementen (zoals de hier besproken MM-elementen van na 1960) is het niet nodig om de afsluitweerstand anders te kiezen dan de standaard (circa 50 Kohm). Het is zelfs ongewenst om een afwijkende afsluitweerstand te kiezen, dit omdat de benodigde weergavecorrectie hierdoor verandert. Veel mensen zien standaardisatie als iets nuttigs, omdat het nogal wat tijd bespaart bij het vervangen van een element door een ander element.

De weerstand is dus standaard, maar dat geldt niet voor de capaciteit van het aansluitsnoertje. Hier heeft elk merk nog z'n eigen regels. De benodigde aansluitcapaciteit kan per merk verschillen, en ligt tussen de 125 en de 400 pF. Behalve de elektrische resonantie is er bij de meeste MM-elementen ook nog sprake van mechanische resonantie.

Geschikte aansluitsnoertjes meten gemiddeld zo'n 100 pF per meter. De ingangscapaciteit van een MM-voorversterker is gemiddeld eveneens 100 pF. Een aantal moderne voorversterkers heeft een instelbare ingangscapaciteit, waardoor je de dit met een knopje o.i.d. kunt instellen.

De effecten van een onjuist ingestelde ingangscapaciteit zijn in het algemeen goed hoorbaar bij gebruik van een MM-element. Bij sommige top-elementen hoor je dit overigens niet. Uiteraard heb je een moderne grammofoonplaat nodig met een prima frequentiekarakteristiek om dit op het gehoor te kunnen beoordelen. Meten kan natuurlijk ook, ik gebruik hiervoor een Ortofon TC3000 elemententester. Hiermee kan je zowel MM als MC elementen uitmeten (vrijwel alle parameters).

[image]
Rapportage van een TC3000 tester, inclusief cable capacity en load capacity

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum