Aantal gratis te downloaden oude Duitse boekwerkjes (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 18.04.2018, 20:39 (2200 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door John Hupse †, 18.04.2018, 21:02

Dit stukje radio geschiedenis is volgens mij zo goed als onbekend.

Van der Deure was, zoals gezegd, radio-amateur. Hij speelde een belangrijke rol in de aanloopfase naar de oprichtingsvergadering van de NCRV, en is daardoor in omroepkringen zeker bekend.

Tijdens deze oprichtingsvergadering op 24 november 1924 werd hij al direct tot voorzitter gekozen van de eerste Nederlandse Omroepvereniging. Ik denk niet dat hij vanuit huis omroepuitzendingen verzorgde, in elk geval geen officiële omroepuitzendingen. Hij had thuis wel de beschikking over een radiozender, en gebruikte deze zender ook.

Van der Deure sloot vervolgens een contract af met de Ned. Seintoestellenfabriek over het gebruik van de NSF-zender een avond in de week met ingang van 24 december 1924. Vervolgens zet hij zich in voor een eigen zender in Huizen, die in 1927 wordt gerealiseerd.

Een andere belangrijke protestantse omroeppionier was de al genoemde H.J. Monnik uit Bloemendaal. Hij had een zender gekocht ten behoeve van zijn kerk voor de uitzending van diensten.

Ook was op vrijdag 4 april 1924 al eens een christelijke uitzending te horen geweest via de NSF-zender. Johannes de Heer had die avond gehuurd om het evangelie te verkondigen. De NSF stond niet direct te springen, maar waarschijnlijk maakte de vergoeding veel goed. Ook Johannes de Heer kreeg vele reacties van luisteraars: zou er geen permanente zender voor het Woord moeten zijn? (alinea afkomstig uit "Het Nieuwe Wonder" van Joep van der Wiel)

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum