Aantal gratis te downloaden oude Duitse boekwerkjes (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 20.04.2018, 11:11 (455 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse, 20.04.2018, 11:20

Zie mijn bijdrage waar haarfijn wordt uitgelegd hoe dat zat met die NSF zender HDO en NDO enz. Hilversum en 2e in Huize tbv o.a. NCRV Dat blokje had dus Nederlansche Draadloze Omroep HUIZEN moeten zijn.

Maurice,

ik begrijp best dat je ruim 90 jaar na dato de toenmalige omroepdiscussie wilt bijsturen, maar dat gaat natuurlijk niet meer.

De onderste helft van het organisatieschema van de Weltrundfunk in het Duitse boekje betreft de organisatie van de leden van de Weltrundfunkverein. Dus niet een zenderoverzicht of zoiets.

Voor de UK (die de leiding van de Weltrundfunkverein op zich had genomen) was de BBC gedelegeerd lid. Voor Nederland was het kiezen van een gedelegeerd lid wat lastiger, door de opgelaaide omroepdiscussie hier.

De situatie in 1926 was er een van totale verzuiling, er was weinig tot geen zicht op een centrale omroeporganisatie. Van der Deure had in 1926 al geadviseerd om een staatscommissie in te stellen die een passend voorstel zou moeten doen om te komen tot een centrale omroeporganisatie. Dit werd de Commissie Ruys, die vervolgens adviseerde om een vennootschap op te richten met 100 aandelen die moesten worden verdeeld over de omroepverenigingen.

Een tegenspeler van Van der Deure was Willem Vogt, hij vond dat maar onzin en wilde een éénhoofdige leiding zoals bij de BBC. Ook de Nederlandse overheid zocht naar een mogelijkheid om enige grip te krijgen op de radio-omroep, maar de diverse belangen stonden nogal haaks op elkaar.

Je ziet dan ook in het organigram van de Weltrundfunkverein dat de Nederlandse delegatie dubbel is: zowel de voorstanders van éénhoofdige leiding (Willem Vogt) als de omroepverenigingen (Van der Deure) zijn vertegenwoordigd. Hoop dat het voldoende duidelijk is, het organigram heeft dus niet direct te maken met zenders of zendmasten, noch met de afzetmogelijkheden van radiotoestellen. De getoonde plaatsnamen zijn het adres van het desbetreffende lid, en hebben dus evenmin te maken met zendmasten.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum