Hulp gezocht bij een Philips 2844 (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 12.08.2018, 16:21 (2055 dagen geleden) @ Denniselmas
Bewerkt door Ron Kremer, 12.08.2018, 16:35

De ax50 gaat dus direct een paar keer knipperen (ontsteken) en daarna wordt hij warm en wazig ( dus hij gloeit en verdampt rotzooi, maar gaat niet ontsteken.

Hij verdampt kwik en dat is ook de bedoeling. Dat slaat tijdens het opwarmen ook op het koude glas neer en maakt de buis wazig. Als ie goed heet is verdwijnt het wazige weer.

Als de buis niet echt ontsteekt en niet continue een blauwe gloed geeft dan kan het ook zijn dat ie onbelast blijft. Vanaf de middenaftakking van de voedingstransformator zit een smoorspoel naar massa, wellicht is die onderbroken ? Dan heb je dat probleem al.

Misschien zijn alle ax50s die ik heb gewoon overleden ?

Een AX50 is "een stevige jongen", gaat dus niet echt snel stuk.

Om een eerste indruk van de conditie van de AX50 te krijgen kun je het volgende doen:

Wat je proberen kunt is met een forse draadgewonden weerstand van ca. 10 kOhm de AX50 belasten, nadat je de normale belasting door de versterker zelf los genomen hebt. Dus de weerstand rechtstreeks tussen middenaftakking van de transformator en één van de gloedraad (= kathode) aansluitingen aan te sluiten.

De weerstand moet zo veel mogelijk vermogen kunnen verwerken, dus wellicht moet je hem samenstellen. Bijv. 2 x 22 kOhm 10 Watt parallel. De testperiode zelf zo kort mogelijk houden want zelfs zo'n weerstand is eigenlijk nog wat te licht.

De buis is nu licht belast, het oplichten zal daardoor relatief zwak zijn en is het beste te zien door recht van bovenaf in de beide anodes van de AX50 te kijken.

Als de buis continue blauw oplicht vervolgens de DC spanning over de weerstand meten, dat mag niet veel afwijken (ca. 15V ) van de wisselspanning op de anodes van de AX50. Als de AX50 met deze lichte belasting niet blauw oplicht dan is ie stuk.

Wat er precies aan spanning staan moet ( ik heb hier een erg moeilijk leesbaar schema van de 2844) weet ik niet maar het zal iets van zo'n 500V zijn.

Ik zie dat ik over het stuk van vervanging door diodes heen heb gelezen. Dat zou ik even kunnen proberen. Maar dan moet ik even kijken of ik zsm wat diodes kan regelen.

Dat kan inderdaad en dan kun je de AX50 achterwege laten. Ergens is dat wel jammer want een werkende kwikdamper geeft een mooie blauwe gloed.

Gloeilampen in serie met de voeding ?

Dat helpt in dit geval niet. Gloeilampen in serie met de voeding, dus aan de 230V kant, kunt je toepassen als je sluiting in de versterker kan verwachten door bijv. slechte elko's. Je moet in jouw geval (forse versterker) dan toch ook een forse gloeilamp nemen, bijv. 150W.

Zou ik in plaats van een ax50 een az50 kunnen gebruiken ?

Om te proberen kan dat maar een AZ50 geeft meer verliezen, als de versterker verder in goede conditie is zal ie met een AZ50 niet optimaal presteren.

Zijn het de Elcos onderop die er voor horen te zorgen dat de ax50 eerst opwarmt.

Nee, de elco's bepalen niet het opwarmtraject van AX50. Deze versterker heeft geen ingebouwde opwarmvertraging voor de AX50. De smoorspoelingang vóór de afvlakelko's moet (ook) voorkomen dat grote piekstromen tijdens het ontsteken gaan lopen.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum