Stappenplan (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 13.08.2018, 21:11 (2076 dagen geleden) @ Laurens

Ongeaard werken maakt het meten dus een stuk veiliger, op voorwaarde dat de trafoisolatie in orde is. Twijfel je daar aan, dan kun je een (in dit geval heel zware) scheidingstrafo gebruiken.

Ik kan je redenering wel enigszins volgen, maar toch is het niet aarden van het chassis een heel slecht advies en wel omdat ook alleen een goede isolatie weerstand van de nettransformator nog geen enkele veiligheid bied.

De beste (medische) scheidingstransformatoren halen hooguit 35 μA lekstroom, voornamelijk capacitief overgedragen.
Een transformator van ruim 70 jaar oud en niet specifiek ontworpen op lage lek komt in de verste verte niet eens in de buurt.
Een tweede extra gevaar wat je over het hoofd ziet is het risico van cascadering, door de (altijd!) aanwezige lek kan het zelfs zo zijn dat de bedrijfsspanning bij de netspanning (of een deel ervan) wordt opgeteld.
Het is dus ronduit gevaarlijk om het chassis te laten zweven en dit moet dus gewoon met aarde verbonden zijn.
Dit geld even zozeer voor een U toestel achter een scheidingstransformator en ook voor een gewoon radiotoestel met een net-transformator.
Verder speelt de aardlekschakelaar in dit verhaal geen enkele rol, die kijkt alleen naar de verschilstroom tussen fase en nul van het net.
Voor het werken in onder spanning staande apparaten zijn inderdaad de ene hand in de zak, goede meetspulletjes en vooral het constant alert blijven de beste remedie.
Voel je je er niet voldoende veilig bij, koop dan een paar goede isolerende handschoenen (professioneel materiaal, geen “huishoud handschoen”)

Overigens is het z.g.n. Meggeren van een dergelijke oude transformator ook niet aan te raden, bij iedere isolatie meting verslechterd de isolatie nu eenmaal en wordt het er niet beter op.
Het is dan verstandiger om de z.g.n. vervangende lekstroom te meten, om niet al teveel of topic te geraken ga ik daar hier niet dieper op in.

Norm(en) zoals bv. de NEN 3140 zijn hier (privé situaties) overigens niet van toepassing.
Wat een ieder zelf thuis doet aan de keukentafel is uiteraard eigen verantwoordelijkheid, maar een beetje hobbyist doet er toch wel verstandig aan om zichzelf tenminste een scheidingstransformator en een isolerende vloermat kado te doen.
Ook hier blijft het overigens wel opletten geblazen, want zo zijn bijvoorbeeld niet alle rubbermatten voldoende isolerend.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum