Nieuw hier, en vraag over ez81 vervangen. (Techniek Radio/TV)

door Jelle @, 20.01.2019, 10:01 (209 dagen geleden) @ Jelle

Beste mensen, alvast dank voor jullie antwoorden.
Zoals gezegd, een nieuwe ez81 plaatsen, zal prima werken, en inderdaad, voor die 15 euro voor een nieuwe buis, hoef ik het niet te laten.
Maar mijn vraag was eerder, of het kwaad zou kunnen, om een solid state oplossing voor de gelijkrichting te maken.
Ik heb eerder buizenradio's gezien waarbij de gelijkrichting door een diode brug wordt gedaan.
Mijn gedachte om de philips om te bouwen naar diode gelijkrichting, is dat de gloeistroom voor de ez81 kan vervallen, de transformator het wat lichter gaat krijgen, en er geen achteruitgang door veroudering van de gelijkrichter zal optreden.
Keerzijde is, dat de volle hoogspanning gelijk op de koude buizen zal komen, iets wat bij zwaardere buizenversterkers niet kan.
Ik ben wel voor de radio zo origineel mogelijk te houden, maar tegelijkertijd wil ik hem ook wel gewoon veilig voor langere tijd kunnen gebruiken.
De elco's in de afvlakking zijn allemaal vervangen, waarbij ik de 2x50 uf elco open heb gepeuterd, schoon gemaakt, en heb voorzien van 2 nieuwe 47 uf elco's 450v, die er makkelijk in passen.
De stereo decoder, en flipflop print zijn voorzien van nieuwe elco's.
De teer condensatoren op de uitgangstransformatoren worden nog vervangen voor nieuwe 1000v 2.2n mks condensatoren, en de el84's wil ik beide voorzien van hun eigen kathode weerstand/elco.
Wel een lichte modificatie dus, maar niets wat niet onomkeerbaar is denk ik.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum