Nieuw hier, en vraag over ez81 vervangen. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.01.2019, 13:08 (1916 dagen geleden) @ Jelle

Nu wou ik graag deskundig advies, heeft het vervangen van de buis door dioden, nadelige gevolgen voor de radio op zich?

bij een ontwerpwijziging moet je inderdaad rekening houden met de gevolgen van de wijziging. Deze gevolgen kunnen nadelig zijn in 1 of meerdere opzichten. Je ziet in de praktijk vaak dat men zich niet realiseert wat de gevolgen feitelijk zijn.

Wanneer je de diodes van de EZ81 vervangt door twee silicium diodes zijn er bijwerkingen:

- de gelijkspanning zal hoger zijn, de inwendige weerstand van een silicium diode is te verwaarlozen terwijl de inwendige weerstand van een EZ81 dat niet is. Dit is op te lossen met een extra serieweerstand.

- de rimpelstroom zal veel hoger zijn bij gebruik van een siliciumdiode, hierdoor zal de bufferelco (C1) veel zwaarder worden belast. De oorspronkelijke Philips elco kan hier nog wel tegen, maar de vervangende elco die je hebt geplaatst misschien/waarschijnlijk niet. Bereken dus de te verwachten levensduur van de nieuw geplaatste bufferelco bij een rimpelstroom van 100 mA en 200 mA voordat je dergelijke wijzigingen aanbrengt. Een levensduur van b.v. 2000 uur is meestal onvoldoende, zeker wanneer je de nieuwe elco aanbrengt binnen de bus van de oude.

- de voedingselco's krijgen bij het opstarten een hogere piekspanning te verwerken omdat de vertraging tijdens het opwarmen van de kathode van de EZ81 ontbreekt. In het geval van de Philips B5X43A valt dat overigens nog wel mee omdat dit toestel werkt met een relatief lage anodespanning van 200 volt, maar bij sommige andere radiotoestellen is dit veel kritischer.

Zoals gezegd gaat men in de praktijk hier vaak slordig mee om, de weerstand van de gebruikte serieweerstand is vaak te laag. Meestal wordt de bufferelco op grond van een "internetadvies" vervangen. Vaak is dit onnodig, en wordt gekozen voor een vervangende elco met specificaties voor de rimpelstroom die onvoldoende zijn. Bij gelijke afmetingen en capaciteit is de toelaatbare rimpelstroom groter voor elco's met een lagere werkspanning, houd hier rekening mee.

Een meer algemeen advies is om slechts een zeer beperkt aantal onderdelen preventief te vervangen (koppel-, ratel- en Boucherot condensator, de laatste alleen wanneer hier een aanzienlijke gelijkspanning over staat). Andere onderdelen vervang je pas wanneer deze onverhoopt defect zijn geraakt. Het wijzigen van schakelingen is ook een leuke hobby, maar probeer eerst eens om de oorspronkelijke schakeling te herstellen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum