Nieuw hier, en vraag over ez81 vervangen. (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker @, Delft, 20.01.2019, 19:31 (215 dagen geleden) @ Jelle

Ombouwen naar halfgeleiders met toevoeging van een weerstand (gewoon even meten of de spanning achter de weerstand nominaal of iets hoger is, dan zit je goed) is prima te doen.

Met de elco moet je even uitkijken. Je vermeldt dat de twee nieuwe elco's makkelijk in de bus passen. Dat kan goed gaan, maar je moet dat niet als uitgangspunt nemen. Er lopen vrij hoge rimpelstromen (iets lager als je de weerstand wat groter kiest) en de temperatuur kan ook wat oplopen. Je moet dus wel elco's gebruiken die een zo hoog mogelijke rimpelstroom aankunnen en dan liefst ook types die voor minstens 2000 uur bij 105 graden gespecificeerd zijn (in beide gevallen: hoe hoger hoe beter). Gewoon zomaar iets van Antel of een ander bokkiewokkiemerk voldoet niet als je het toestel wat vaker en langer laat spelen. Een goed merk en dan nog het juiste type, is dan belangrijk.

Je kunt dan twee kanten op. Twee kleine bekerelco's bovenelkaar in de oude huls, of twee lange smalle elco's (zoals in voedingen van platte TV's worden gebruikt) naastelkaar. Beide oplossingen zijn goed, maar let dus zoals gezegd op de toegelaten rimpelstroom en de levensduurspecificatie. In mijn laatste revisie heb ik 3 van die smalle voedingselco's in de bus weten te frunniken, met om elk een krimpkousje ter isolatie (de eigen kous dient officieel niet als isolatie en beschadigt ook te makkelijk bij het inbrengen).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum