Bi Ampli in de B7X94A (Techniek Radio/TV)

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 15.02.2019, 12:24 (1869 dagen geleden) @ RR1957

Volkomen onlogisch als je die niet gaat 'mengen' met behulp van de juiste opstelling met weerkaatsing via de wanden.

Begin jaren '50 lijkt alles meer gericht op kwaliteitsweergave, o.a. met behulp van aparte luidsprekers voor hoge tonen, in dure modellen zelfs compleet separaat aangestuurd. Hierin speelt de opkomende FM-ontvangst waarschijnlijk een rol.

Mijn indruk is dat vanaf eind jaren '50 ruimtelijke weergave gewoon meer in de mode was. Vandaar misschien ook de luidsprekerplaatsing die vraagt om reflectie, stereo versterkers, nagalm-veren, later FM-stereo, stereo expander (B5X44A), etcetera.

Misschien zoeken wij het wel teveel in de techniek, wat wel en niet 'logisch' was voor een goede weergave. Radio's uit de jaren '50 gaan wel een tijdje mee en toch wilde men in de jaren '60 ook weer graag iets nieuws verkopen.

Ik vind jaren '50 radio's zoals genoemd door Elwin erg goed klinken en de radio's vanaf pakweg 1964, toen stereo een beetje minder bijzonder werd ook. Genoemde B5X44A bijvoorbeeld klinkt als je de expander niet gebruikt best prettig helder en 'modern'.

Daar tussenin lijkt men een beetje zoekende geweest te zijn. Zo'n B7X14A (1961) met dat gegalm bijvoorbeeld, of een B6X94A met aan één kant geen hoog... ik vind het minder geslaagd. Deze draad ging over een B7X94A en die valt voor mij toch eigenlijk ook in die minder geslaagde categorie, of je dat nou wel of niet terecht bi-ampli noemt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum