FM detector vraag (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 04.09.2019, 21:00 (336 dagen geleden)
Bewerkt door Leo Snoeren, 04.09.2019, 21:21

Beste forumlezer,

Ik heb op dit moment een Radiobell 635 op de werkbank staan, waarvan ik de FM niet goed krijg afgeregeld. Dit is het schema:

[image] (met dank aan de schematheek NVHR)

Het toestel werkt op zich prima en is erg gevoelig, op FM, maar zeker ook op de AM banden. Het probleem is dat het geluid vervormd op FM. Nu komt dat wel vaker voor en in veel gevallen is dit uitstekend op te lossen door de detector opnieuw af te regelen. En daar zit nu precies het probleem. Ik "snap" deze detector niet zo goed.

Waarom zit er een potmeter R31 in serie met elco C74? De stand van de potmeter maakt niets uit, de vervorming blijft.

Uiteraard zijn alle onderdelen met een "afwijking" vervangen, een handvol condensatoren en enkele weerstanden. De spanningen die ik meet komen binnen 5% overeen met de genoemde spanningen in het schema. De buizen zijn getest en in orde (bovendien tijdelijk vervangen door enkele buizen uit een goed werkende radio)

Blijkbaar zitten er enkele testaansluitingen op het toestel, T1, T2 en T3 (massa) in het schema; deze aansluitingen zijn achterop het chassis bereikbaar door middel van een soldeerlip. Zou ik hier nog iets aan kunnen meten?

Voor de duidelijkheid; op AM is geen sprake van vervorming en ook bij gebruik als pick-up versterker is er geen vervorming.....

Edit: Ik vond hier de oplossing van het "waarom" van de potmeter:

[image]

Nu nog de vraag van het afregelen en de werking van het circuit....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum