FM detector vraag: de oplossing (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 07.09.2019, 15:59 (174 dagen geleden) @ Eduard

Nou, de radio speelt weer vervormingsvrij!

Allereerst wil ik iedereen die heeft meegedacht van harte danken voor de tijd en moeite. De middenfrequent bleek uiteindelijk prima afgeregeld te zijn, ondanks het gemis van zo'n prachtig apparaat als wat Willem liet zien (mocht je ooit van de genescope af willen Willem, dan houd ik me aanbevolen)

Gemeten met sweeper en scoop en dit was in orde. Ook de detector bleek uiteindelijk prima in orde. De potmeter voor afregeling van de symmetrie is inmiddels ook afgeregeld.

Uiteindelijk was het een tip van Kris die me op het goede spoor zetten. Hij schreef:

"Ben je zeker dat de detector de oorzaak is van de vervorming? Ook de tuner is af en toe de oorzaak van vervorming door beperking van de bandbreedte. "

En dat bleek het probleem. Er is ooit in de tuner "geprutst":

[image]

Ik had de tuner nog niet verdacht omdat deze er nog zo netjes uitzag en leek te werken. Bij inspectie bleek de tuner los te zitten (bevestigingsschroefjes zaten los) en er was in gesoldeerd. Vermoedelijk zijn ooit in het voedingsdeel beide weerstanden vervangen (dit soldeerwerk was echt slecht). Beide 2K2 weerstanden waren verkopen naar zo'n 3K4, maar dat was niet het euvel (ik heb ze zekerheidshalve wel vervangen). Het echte probleem was een massadraad die ooit is losgemaakt (helemaal rechts, onder op de foto, staat er net niet helemaal op). Deze draad zat aan de afscherming van het coax draadje wat de 10.7 MHz van de tuner koppelt aan het schakelblok voor de golfbereiken.

Na het vastzetten van deze draad speelt de radio meteen vervormingsvrij.

Nou, een heel zoekwerk, maar gelukkig opgelost.

Nogmaals iedereen bedankt voor de tips!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum