FM detector vraag: de oplossing (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 08.09.2019, 00:53 (174 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Bewerkt door kris, 08.09.2019, 01:16


Uiteindelijk was het een tip van Kris die me op het goede spoor zetten. Hij schreef:

"Ben je zeker dat de detector de oorzaak is van de vervorming? Ook de tuner is af en toe de oorzaak van vervorming door beperking van de bandbreedte. "

En dat bleek het probleem. Er is ooit in de tuner "geprutst":

Die eer komt Eduard toe, hij begon over de tuner.:-)

Ik was zo ver nog niet, omdat ik in zulke gevallen voorstel het geheel te testen in stappen : eerst de ratiodetector, dan met het MF eraan en als laatste de tuner erbij. Niet iedere wobbulator kan wobbelen op de UKG..

Hoedanook, de ratiodetector is dan wel zelflimiterend, maar zoals ik al eerder schreef, erg afhankelijk van de vlakheid van de curve in de doorlaatband. Iedere "oneffenheid " in de vlakheid verstoort de S curve, en uiteindelijk bleek dat ook hie de oorzaak.
grappig is dat de je met meeste in servicedocs geschreven afregelprocedures je nooit tot een bevredigend resultaat gaat komen, deels door fouten in de procedure, deels door geen rekening te houden met verouderen van de componenten.

bij sommige radio's is het echt een "kunst" om de curve van tuner tot detector vlak te krijgen, zoals in bijgaande foto, maar een must om een goede,zuivere klank te krijgen, zoals weleer.. (deze curve:grundig U90) en voor radio's met een stereodecoder erachteraan is het nog een stuk kritischer !

[image]

deze U90 speelde wel, maar gaf niet het beste van zichzelf toen ik hem kocht. Kernen waren gedraaid tot maximum "output" op de voltmeter en dan krijg je een "bult"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum