tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 04.10.2019, 16:46 (238 dagen geleden) @ tsjimmy
Bewerkt door Leo Snoeren, 04.10.2019, 16:57

Hallo allemaal,

Hallo Jimmy, welkom!


Vorige week heb ik via Marktplaats een Philips B5X23A/01 plano buizenradio op de kop getikt voor 2 tientjes. In eerste instantie was ik van plan hem om te bouwen naar een internetradio, maar volgens mij is de radio nog in dermate goede staat dat dit zonde zou zijn. Ik heb inmiddels de schema's gevonden en afgedrukt en gisteren de achterkant er de eerste keer vanaf gehaald. Buiten de grote hoeveelheid stof is er weinig zorgwekkends te zien (zegt de radio leek).

Je hebt de radio al uitgeprobeerd en er is niets ontploft, dus het lijkt in orde. Toch zou je een volgende keer eens bij Tips en Trucs van dit forum moeten kijken, hoe je een radio uit zijn "winterslaap" haalt. Evengoed is er verder niets gesneuveld!


FM werkt vrij goed (met een stuk draad als antenne), LG/MG/KG geeft enorm veel geknetter(?) bij het zoeken naar zenders en het geluid is niet denderend.

Dat kan aan enkele dingen liggen: heb het wat "vervuilende apparaten" in de buurt staan (opladers, adapters, een computermonitor)of er is echt iets met de radio aan de hand. Schakelende voedingen zijn vaak een bron van ellende; in deze categorie horen ook omvormers voor zonnepanelen.

Wat mij wel opviel is dat het magische oog niet goed zichtbaar meer is en de verlichting achter de zenderplaat werkt niet meer (1 van de 2 lampjes mist). Verder lijken de zenders niet helemaal "op de juiste plek" te zitten bij FM, is dit opnieuw te kalibreren?

Het "magische oog" is vaak compleet op (versleten dus) en meestal is de weerstand van 470K die op de buisvoet zit zwaar verlopen. De weerstand vervangen is simpel, werkt het oog dan nog niet, dan moet je dat ook vervangen. Op dit forum zijn wel mensen die je kunnen helpen aan zo'n oog (EM80)
De lampjes zijn uiteraard ook te vervangen, vervang ze allebei door nieuwe exemplaren: die geven evenveel licht. Een oud en een nieuw lampje naast elkaar ziet er wat schamel uit...

De FM is uiteraard opnieuw te trimmen, maar dan moet je wel weten waar je aan begint: nu werkt het en voor je het weet werkt het niet meer..... Ook hierover zijn op dit forum tips te verkrijgen.

Ik ben van plan om de radio eerst met een kwast/borstel en wat lucht schoon te maken.

Als je dit goed wil doen, verwijder dan de kast. Niet moeilijk, als je weet dat het chassis aan de voorkant eruit moet. Luidsprekers los solderen, goudkleurige sierstrip aan de voorkant laten zakken, houten balkje aan de voorkant verwijderen en 4 schroeven losdraaien. Vergeet ook de massadraden aan de onderzijde niet.

Ik heb contact 390 en wat alcohol om vervolgens de contacten van de buizen te reinigen.

Dat van die buizen reinigen zal je niets opleveren: deze pennen oxideren nauwelijks en de buisvoeten zijn zo gemaakt dat ze echt goed contact maken. Gebruik vooral geen contactspray of olie bij deze voetjes; de kans is groot dat je dan op termijn de voeten moet vervangen.

Zijn er nog zaken waar ik absoluut op dien te letten? Ik heb enkele foto's bijgevoegd. Ik hoop dit weekend de radio even helemaal uit de kast te halen om beter te inspecteren.

Schoonmaken gaat het beste als het chassis uit de kast is: bij een plano (dat is dit model) kun je bijna nergens bij als hij in de kast zit.
Let op het verstrooischerm (witte kunststof plaat tussen de lampjes en de glasplaat). Vaak zijn de bevestigingspunten uitgebroken, het scherm zit dan scheef of hangt los.
Verder is het aan te radio de toon schakelaars goed schoon te maken; uitgekast kan je daar gemakkelijk bij.

Vervang beide papiercondensatoren die over de uitgangstrafo's zitten; meestal zijn ze nog goed, maar als je doorslaan kost het je een trafo.


Ik heb basale kennis over electronica, maar meer gericht op de moderne printplaten en microcontrollers.

Prima basis voor deze toestellen, zolang je maar in de gaten houdt dat er spanningen van zo'n 250 volt aanwezig zijn als het toestel aanstaat.


Alvast bedankt!
Groet, TSJimmy

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum