componenten/bedrading schema B7X43A gezocht (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.02.2008, 09:15 (5939 dagen geleden) @ John Hupse †

Maar.. Als je een ECH83 vervangt door een ECH81 is het ergste wat kan gebeuren dat hij (bij hogere frequenties bijvoorbeeld) niet goed wil werken, of sneller te weinig emissie vertoont om bij lage spanning te blijven werken misschien.

Andersom kan je in theorie nog steeds ernstiger schade aan je buis krijgen (je weet niet waarom de buis door de selectie is gekomen, misschien is de electrodeafstand wel te klein om een goede ECH81 te zijn), hoewel die kans in de praktijk natuurlijk erg klein is als het geselecteerde exemplaren betreft uit een productie die geen grote afwijkingen vertoont (*).

Ik ben misschien te voorzichtig maar ik zou zelf toch gewoon altijd de juiste buis steken, beide kanten op. De reparaties die ik voor anderen verricht doe ik ook alleen maar als ik zeker weet dat en waarom het blijft werken.

Aan de andere kant: die standaard is voor het spelend maken van een eigen radio die alleen zo nu en dan aanstaat misschien te hoog. Als het werkt, werkt het.

(*) In de moderne halfgeleidertechniek zie je iets vergelijkbaars met microprocessoren die allemaal van dezelfde productielijn lopen en dan door de fabrikant op een bepaalde frequentie en werkspanning worden geselecteerd. Er zijn zat mensen die daarvan afwijken om zuiniger of sneller te werken, maar er kunnen dan wel instabiliteiten of beschadigingen optreden. Daar luistert het natuurlijk wel veel nauwer dan met buizen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum